Ország-világ

2007.01.02. 13:44

Az év nagy átverései

Az eltelt esztendőt értékelői közt akadtak olyanok is, akik összeszámolták, melyek voltak a legnagyobb beugratások, átverések. Volt belőlük elég, s – élve a technika lehetőségeivel – ezeket a „tréfákat” első körben a világhálón eresztették útjára.

Csák Elemér

1. PIN-kód riadó. Ez a rémhír okozta a legnagyobb zavart. Szerzői azt terjesztették el, hogy ha valaki fordítva üti be az automatába bakkártyájának számait, megszólalnak a riasztók és kivonul a rendőrség. Ez nincs így, de tény, hogy 1998-ban levédettek hasonló ötletet Chicagóban. S máig nincs még eldöntve, mi a helyzet, ha egy kártya száma például 2002.
2. Olimpiai láng. A hálón a provokátorok azt állították, hogy ha egy levél Meghívó szóval kezdődik, s azt valaki elolvassa, akcióba lép az Olimpiai láng számítógépes vírus, és minden programot elpusztít.
3. Postás terroristák. Jó emberek elterjesztették, hogy a UPS nemzetközi csomagtovábbító szolgálat egyenruha-raktárát megkaparintották a terroristák, s most nem lehet tudni, ki a postás, ki a merénylő.
4. Bin Laden halott. A CNN hírtelevízióra hivatkozva gyorshírként közölte valaki, hogy az al-Kaida vezérét elfogták, sőt felakasztották. Az érdeklődőnek felajánlották, hogy egy kódolt képet is megnézhet; ha valaki ezt megtette, trójai lovat fogott, mert a számítógép védtelenné vált a vírusok ellen.
5. Ashly eltűnt. Egy 13 éves kislányt kerestettek az internetezőkkel, fényképet is mellékelve. A segítőkészségre jellemző, hogy májusban egyetlen napon 25 ezer bejelentést regisztráltak a nem létező lány ügyében.
6. Mentsd meg magad a reklámtól. Egy levél arra szólította fel az amerikaiakat, jelentsék be egy ügynökségen a telefonjuk számát, s akkor kiszűrik a reklámcélú hívásokat. Az ígéret mögött nem állt valós teljesítmény.
7. Éttermi ajándék. Az amerikaiak izgalomba jöttek, amikor az egyik ismert étterem-lánc nevében azt hirdették, hogy a náluk ebédelő vendég 50 dollárt kap. Hasonló fals hírek 1997 óta keringenek; szerencsére a tréfacsinálók legtöbbször még az étterem nevét sem írják pontosan, ezért könnyen kiderül a csalafintaság.
8. Bill Gates adakozik. Mindenki pénzjutalmat kap a Microsoft cégtől, ha ezt az üzenetet elküldi ismerőseinek. A nagyvállalat úgymond így akarja finomítani a komputerkalózok elleni programját.
9. Az élet szép. Állítólag ez a cím veszélyes számítógépes vírust közvetít,de valójában ártatlan vicc volt.
10. Az üzenet szerint a Target nevű bolthálózat, amely „francia tulajdonban van” csak a melegeknek ad kedvezményt, s diszkriminálja a tartalékos katonákat.

Be nem vált jóslatok

Rosszul szerepeltek a jövendőmondók a mögöttünk maradt esztendőben – vonta meg a mérleget a Scienza&Paranormale című olasz lap. A legdurvább tévedés az volt, hogy 2006-ban egyesül a két Korea. Egy másik jóslat szerint tavaly merényletet kíséreltek (volna) meg Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, amit csak az utolsó pillanatban sikerült meghiúsítani. Kimagaslóan jó évet ígért Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőnek több prognózis is, hiába volt azonban a ritka csillagállás, a győzelem elmaradt. Amint hogy nem jelent meg Itália politikai képcsarnokában az ígért új karizmatikus vezető sem. A legnagyobb izgalmat pénzügyi körökben az a jóslat keltette, hogy a március 30-i napfogyatkozást követő negyedévben összeomlik a Wall Street s hatalmas tőzsdekrach várható; szerencsére ez is elmaradt. Nem tört ki atomháború sem, bár a Bibliában elrejtett kód állítólag erre figyelmeztetett. A számmisztika hívei szerint baljós eseményeket ígért a 06.06.06 (június 6.) dátum, meg a három péntek 13 is, de ez sem jött be. És a spanyol válogatott sem lett aranyérmes a foci vb-n.

A legnagyobb izgalmat pénzügyi körökben az a jóslat keltette, hogy a március 30-i napfogyatkozást követő negyedévben összeomlik a Wall Street s hatalmas tőzsdekrach várható; szerencsére ez is elmaradt. Nem tört ki atomháború sem, bár a Bibliában elrejtett kód állítólag erre figyelmeztetett. A számmisztika hívei szerint baljós eseményeket ígért a 06.06.06 (június 6.) dátum, meg a három péntek 13 is, de ez sem jött be. És a spanyol válogatott sem lett aranyérmes a foci vb-n. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában