Ország-világ

2007.01.10. 17:01

Elröppent eladási esélyek

Elméletben ma kellene döntenie az Állami Vagyonkezelő és Privatizációs RT.-nek, hogy ki veheti meg a Malévet. Lapértesülések szerint azonban döntés aligha születhet

F. K.

Elméletben ma kellene döntenie az Állami Vagyonkezelő és Privatizációs RT.-nek, hogy ki veheti meg a Malévet. Lapértesülések szerint azonban döntés aligha születhet. A versenyben már csak három pályázó maradt: az orosz-magyar AirBridge Magyarország Zrt., a litván LAL investiciju valdymas, és a magyar és ír befektetőket képviselő Ofer Hava magánszemély pályázik arra, hogy megszerezze a magyar nemzeti légitársaság többségi tulajdonát.

Az Airbridge már 2005-ben csaknem megszerezte a Malév részvényeit, de akkora közfelháborodás övezte a Roman Abramovics olajmágnás nevéhez köthető céggel kötendő üzletet, hogy az ÁPV Rt. végül elállt az eladási szándékától.

A legnagyobb meglepetést a litvánok feltűnése jelentette a Malév privatizációjára kiírt pályázaton. Korábban ugyanis senki sem számolt velük, persze nem is biztos, hogy érdemben bele tudnak majd szólni az orosz-ír vetélkedésbe.

Elemzők szerint a három közül valójában kettő, az orosz és az ír pályázónak van tényleges esélye a Malév megvételére, de van, aki kizárólagosan az orosz befutásra fogadna. Nincs kizárva az sem, hogy az ÁPV Zrt. a még jobb ajánlat kicsikarásáért szűkíti a listát, s további egyeztetéseket kezdeményez, de már csak az orosz és ír befektetőkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában