Ország-világ

2007.01.29. 18:36

Felfüggesztenék az elnököt

Kiélezett kampány várható Romániában: a májusban esedékes EP-választások máris borzolják a kedélyeket. Az ellenzéki pártok felfüggesztenék hivatalából Traian Basescu államfőt, az erdélyi magyar érdekképviselet pedig kétesélyessé vált, miután RMDSZ-en kívüli csoportok eldöntötték: Tőkés Lászlót függetlenként kívánják indítani a választáson.

T. Benedek László, Kolozsvár

[caption id="" align="alignright" width="260"] Basescu menesztéséről a törvényhozás elvileg egyszerű többséggel dönthet
[/caption]Akár a kormánykoalíció bukását, és Traian basescu államfő felfüggesztését is elérheti az ellenzék. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis a rendkívüli népszerűséggel rendelkező Traian Basescu államfő leváltását kezdeményezte, a javaslattal pedig bizonyos kormánypárti, liberális körök is egyetértenek, miután Basescu a napokban kijelentette: egyes miniszterek telefonját a nemzetbiztonsági hivatal emberei lehallgatják, és sejtetni engedte, hogy birtokában vannak a beszélgetéseket rögzítő felvételek. A PSD elnöke Mircea Geoana ezek után közölte: Basescunak politikai leckére van szüksége, ezért csütörtökön megbeszélést kezdeményeznek az államfő felfüggesztésében érdekelt többi párttal. A törvényhozás elvileg egyszerű többséggel dönthet a menesztés mellett, így Basescut már a jövő hét közepén felfüggeszthetik.

Azonban az erőpróba komoly koalíciós feszültséget okozhat. Hétfőn – részben a botrány hatására – a Demokrata Párt jelentette be, hogy önállóan – és nem a Nemzeti Liberális Párttal együtt – kíván indulni a májusban esedékes választásokon, holott a két párt koalícióra lépve nyerte meg a 2004-es választásokat. A lépést a kormányzó liberálisok úgy értékelték, hogy a demokraták ezzel pontot tettek a koalíció működésének végére, és az amúgy is recsegve-ropogva működő szövetség fenntartásának már semmi értelme sincs.

Az EP-választások egyébként a magyarság soraiban is hullámokat vernek. „Ha a nemzet ügye úgy kívánja, kész vagyok vállalni a jelölést” – fogalmazott Tőkés László református püspök, miután több, az RMDSZ-szel szembenálló csoportosulás bejelentette: független jelöltként indítanák az 1989-es romániai rendszerváltás kulcsfiguráját az Európa Parlamenti választáson. Ez azt eredményezheti, hogy sem Tőkés, sem az RMDSZ-lista nem éri el a szükséges 5 százalékos parlamenti küszöböt és EP-képviselet nélkül marad az erdélyi magyarság.

Az RMDSZ-lista élén Nagy Zsolt informatikai miniszter és Winkler Gyula kereskedelemért felelős tárca nélküli miniszter áll, őket Korodi Attila államtitkár, majd Sógor Csaba szenátor követi. A várakozások szerint az RMDSZ-nek csupán két befutó helyre van esélye, így korábban sokan azt remélték: „történelmi megbékélést” jelentene, ha a lista első két helyét Markó Béla és Tőkés László foglalná el. A lista végül mégsem a tervek szerint alakult, így a magukat „romániai magyar nemzeti oldalként” meghatározó erők úgy döntöttek: önálló jelöltet indítanak. Az erről szóló közleményben leszögezik: azért kérték fel Tőkés Lászlót a független jelöltség elfogadására, mert úgy vélik, személyi garanciára van szükség ahhoz, hogy az Európai Parlamentben következetesen jelenítsék meg az erdélyi magyarság kulturális autonómiájának és a Székelyföld területi autonómiájának az igényét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában