Ország-világ

2007.01.25. 13:39

Fidesz: 4-5 százalékkal csökken a nyugdíjak reálértéke

A fideszes Iván László szerint a kormányzati megszorítások fő vesztesei a nyugdíjasok, akiket az átlagosnál nagyobb infláció sújt ebben az évben.

BAMA

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy már tavaly szeptembertől elvált egymástól az általános infláció és a nyugdíjasinfláció mértéke, ami veszélyezteti az idősek megélhetését. 2007-ben az átlagos inflációt 7,4-9 százalékosra becslik, a nyugdíjasinfláció viszont az előrejelzések szerint elérheti 10-11 százalékot is. A gáz ára 31 százalékkal, a háztartási energia ára 17,5 százalékkal, az élelmiszerek ára 12,5 százalékkal, a helyi közlekedés költségei pedig 10-11 százalékkal emelkednek, de nőnek a gyógyszerárak és hamarosan vizitdíjat, dobozdíjat is kell fizetni. Így a nyugdíjak reálértéke 4-5 százalékkal is csökkenhet idén.

2007 januárjától 1,1 millió ember kap 40 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, 1,9 millióan 50-100 ezer forintos nyugdíjból kell, hogy megéljenek, 100 ezer forint feletti juttatást 275 ezren, 150 ezer forint felettit pedig csak 24 ezren kapnak. Iván László szerint nem csak a fogyasztói kosarat, hanem a nyugdíjasok esetében egy differenciált "megélhetési kosarat" is figyelembe kellene venni.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában