Ország-világ

2007.01.20. 05:04

Foltosak lettek a szobafalak a kéménybéleléstől

Olvasónk társasházában egy cég beépítette a tetőteret. Cserébe felújított a házban ezt-azt, például a kéményeket. Egy lakó cirkofűtést szereltetett, amihez kibélelték a kéményét.

Rados Virág

Vizesedik a fal – panaszolja olvasónk. A folt azóta terjeszkedik, amióta a két cég a házban munkálkodott. A szomszéd szintén így járt. Azt kérdezik, ki felelős a kárért, és hogyan kaphatnának kártérítést.

Az első lépés megállapítani, mitől van a foltosodás – hangsúlyozták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Ehhez független szakértőt kell hívni. Közismert reakció erre, hogy az emberek húzzák a szájukat: sokba kerül. Igen ám, de enélkül nem intézkedhetünk. Úgyhogy jobb, ha a szakértő tiszteletdíját afféle befektetésnek tekintjük – tanácsolja dr. Schneider Péter. Ha kiderül, hogy ki okozta a kárt, a vétkesnek a kártérítésen kívül a járulékos költségeket, így a szakértői díjat is állnia kell.

Ha a kár mondjuk a cirkofűtést szereltető szomszédtól származik, igényünkkel vele szemben léphetünk fel. Ő átháríthatja a kártérítést a cégre, akit megbízott. Ugyanez a helyzet a tetőtér-beépítő vállalkozóval. Ha ő a hibás, a megbízó társasház háríthatja át a kártérítés terhét. Az áthárítást kártelepítésnek hívják.

Olvasónk kérdezte, mennyiben felelős a közös képviselő. Semennyiben – így a válasz. Ő csupán megbízott, aki a ház ügyeiben a tulajdonosok közös döntése nyomán jár el. Esetleg meg lehet őt kérni, segítsen megtalálni a szóban forgó céget, illetve cégeket. A tetőtéren dolgozóval például biztosan kapcsolatban állt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában