Ország-világ

2007.01.25. 16:57

Gyógyító rostos eledel otthonra

A müzli eredetileg svájci étel. Elsősorban gabonából, többnyire búzából, zabból áll – mondja Hartmann Ferenc természetgyógyász. Az asztalunkra pelyhesítve kerül. Aszalt és friss gyümölcsök, mazsola, dió, mogyoró, mandula, édesítőszer, jobb esetben méz van benne. Hogy ne legyen száraz, leöntik tejjel, kefirrel vagy joghurttal.

R. V.

A mai ember túlfinomított élelmiszereket fogyaszt. Agyonsütve, főzve, így kevés rostos anyag jut a szervezetébe. Mi, magyarok is inkább húsfogyasztó nép vagyunk: több sertéshúst, zsiradékot, szalonnát eszünk a kívánatosnál. Ezért ajánlják az orvosok a müzlifogyasztást is. A napi szükséges élelmirost-mennyiség 30–50 gramm, ezzel szemben csak átlag 10–15 grammot viszünk be, pedig az emésztőrendszer normális működéséhez ez kevés. Különben jön a székrekedés, így a mérgező anyagok a szükségesnél tovább tartózkodnak a szervezetben. A zöldségfélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök segíthetnek. A müzli különféle vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz. A gabonafélékben B-vitaminok, a friss gyümölcsökben C-vitamin van. A tej, a gyümölcsök ásványi anyagokban gazdagok.

A müzli tehát rendbe hozza az emésztőrendszert. Ám a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód okozta bajokat nem szüntethetjük meg néhány müzlireggelivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában