Ország-világ

2007.01.06. 10:03

Hová tűnik a gyerekkor?

Elmosódni látszanak a gyermek- és a kamaszkor határai. A srácok tízévesen dohányoznak, vad játékokat játszanak, s néha szüleiket sem tisztelik.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A lányok már egészen fiatalon elhagyják gyerekes szokásaikat, festik magukat, felnőttes ruhákba bújnak, és nagylányos témákról beszélgetnek
[/caption]Zakariás átlagos kisfiú, aki közel áll szüleihez. Néha azonban kibújik belőle „második személyisége”, úgy viselkedik, mint egy nyegle kamaszfiú. Előfordul, hogy így köszön apjának: „csövi, fater”. Egyik fele egy ötödikes kisgyereké, másik fele viszont már középiskolás. Durva szövegű rapszámokat hallgat, és nem figyel szülei elvárásaira. A gyerekek fejlődésével foglalkozó kutatók szerint ezek a viselkedésbeli változások már nemcsak tinédzserkorban, hanem sokkal fiatalabb, 8–12 éves gyerekeknél is jelentkeznek. A nem kamaszkorú gyerekek kamaszos viselkedése elkeseríti a szülőket. A pszichológusok is gyakran tanácstalanok, hiszen ezek a „koraérett” gyerekek még nem biztos, hogy megfelelően tudják kezelni a kamaszkor kihívásait. Ilyenek például a nem kívánt terhesség vagy a szexuális úton terjedő betegségek.

„Mivel 16 éve praktizálok, érzékelem azt a változást, ami generációról generációra a tíz év körüli gyerekek viselkedésében lejátszódott” – nyilatkozta Liz Alderman, a New York-i Montefiore Orvosi Központ kamaszokkal foglalkozó orvosa. A szakértő szerint a változás a gyerekek fizikai megjelenésében is bekövetkezett. Sokkal gyorsabban fejlődik a testük, mint idősebb társaiknak az ő korukban. A lányok már az általános iskolában menstruálni kezdenek, és a mellük is gyorsabban fejlődik.

„Fizikailag már felnőttek, de az agyuk még egy gyereké” – tette hozzá Alderman. „Hiába gyerekes még a gondolkodásuk, a kulturális hatások és a többi fiatal nyomására olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyek felnőtteknek valók.” Sok anya mások szüleit hibáztatja. Mert vannak, akiket ez a gyors változás egyszerűen nem érdekel, és mindent megengednek a gyerekeiknek. Fülbevalót, orrkarikát, tetoválást vagy épp mobiltelefont, hogy ők is népszerűek lehessenek társaik előtt.

Alderman szerint a szülők még nem tudtak alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz. Nehéznek találják, hogy küzdjenek a káros hatások ellen. A gyerekek korai kamaszodásában hangsúlyos szerepe van a reklámoknak is, hiszen nemsokára a gyerekek és a kiskamaszok válnak a legjobb fogyasztókká. A játékgyárak felismerték, hogy a gyerekeknek egyszerre van szükségük a játékokra és a felnőttes tárgyakra. Így megjelentek a piacon a dögös, szexis babák, a sminkeszközök és az egyre erőszakosabb videojátékok.

A fejlettebb lányok hajlamosak a testképzavarra

A korán serdülő lányok először hasznot húznak nőiesedő külsejükből, egyben a szülői aggodalmakat is növelik, ezzel szemben a korán érő fiúk szüleit általában büszkeség tölti el daliás csemetéjük láttán. Fejlettebb lányoknál gyakrabban fordulnak elő olyan testképzavarokkal járó betegségek, mint az anorexia vagy a bulímia. Irigylik vékonyabb és kecsesebb, de valójában csak későn érő társaikat. Azok a fiúk, akik az átlagosnál hamarabb érnek, fesztelenebbek, szemben későn érő társaikkal, akik szorongásukból kifolyólag önbizalomhiánnyal küszködnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában