Ország-világ

2007.01.25. 07:43

Januárban kellett átélnünk az év legdepressziósabb munkanapját?

A pénzhiány, a karácsonyi felfokozottság utáni üresség, és a nagyon távoli tavasz teszi ezt a napot mind közül a legelviselhetetlenebbé

BAMA

Egy brit kutató szerint január 23-a volt az év legdepressziósabb napja. Cliff Arnall, a cardiffi egyetem specialistája szerint a pénzhiány, a karácsonyi felfokozottság utáni üresség, és a nagyon távoli tavasz teszi ezt a napot mind közül a legelviselhetetlenebbé. A tudós mindezt bonyolult matematikai képletbe foglalta, s így állapította meg, hogy ez a nap volt az év mélypontja.

Bár abban egyetértenek a magyar szakemberek is, hogy a depresszióban valóban kimutatható a szezonalítás, nem tartják valószínűnek, hogy ez egyetlen napban sűrűsödhetne. A depresszió – mondják – nem egynapos betegség, annak a kezdeti és végpontját is nehéz napra pontosan megállapítani.

A felmérések alapján egyébként a nők kétszer gyakrabban lesznek depressziósak, mint a férfiak. Hazánkban az emberek több mint 15 százaléka életében legalább egyszer depresszióssá válik. Az öngyilkosok mintegy 70 százaléka szenved depresszióban. A súlyos depresszióban szenvedők csaknem egyharmada öngyilkosság miatt hal meg. Százezer emberből 26 lesz öngyilkos Magyarországon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte évente megközelítőleg 100 millió embernél alakul ki depresszió. Amíg 1990-ben a depresszió a negyedik helyen állt a társadalom és a beteg számára legnagyobb terhet jelentő betegségek listáján, a Világszervezet előrejelzése szerint – ha a tendenciák nem változnak – 2020-ra az első helyre kerülhet.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy életük során az emberek 12–19 százaléka esik át legalább egy súlyos depressziós életszakaszon. Évente a lakosság 6–8 százaléka, míg minden adott hónapban 3–5 százalék szenved depressziótól. Ez hazánkban éves szinten 800 ezer, havi bontásban pedig több mint félmillió embert jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában