Ország-világ

2007.01.08. 17:13

Kanadába se mehetnek a romák

Nem reménykedhettek sokáig a mohácsi roma családok abban, hogy hamarosan vízum nélkül utazhatnak Kanadába

Vég M.

Nem reménykedhettek sokáig a mohácsi roma családok abban, hogy hamarosan vízum nélkül utazhatnak Kanadába, hiszen a Külügyminisztérium tegnap egyértelművé tette: nincs még időpont és nincs megállapodás arról, hogy az észak-amerikai ország visszaállítaná a vízummentességet a magyar állampolgárok számára. „Nem mondhatni, hogy küszöbön állna a vízummentesség bevezetése Kanadával” – hangsúlyozta Polgár Viktor. A külügyi tárca szóvivője ugyanakkor hozzátette, hogy az ottawai kormány még az idén újra megvizsgálja a kérdést, amelynek keretében a juharlevelesek főleg a magyar útiokmányok biztonságosságára, illetve a migrációs helyzetre lesznek kíváncsiak.

Optimizmusra azonban nincs ok, hiszen Kanada azért állította vissza 2001. december 5-én a vízumkötelezettséget, mert az 1998-tól lehetséges szabad beutazással sokan visszaéltek, és nem valószínű, hogy azóta gyökeresen megváltozott volna a magyarok mentalitása. „A három év alatt nyolcezer honfitársunk kért menekült státuszt és ennek 90 százalékát elutasították a kanadai hatóságok” – emlékeztetett Polgár Viktor.

Ráadásul az elutasítottak nem szívesen tértek önként haza, ezért túltartózkodás és illegális munkavállalás miatt végül kiutasították őket az országból. Ugyanakkor a külügyi szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy tanuláshoz, letelepedéshez, munkavállaláshoz vízummentesség esetén is kell egy külön arra jogosító engedély, amit a fogadó ország különösebb indoklás nélkül is megtagadhat. Mindez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy a szabályokat betartva ne lehetne dolgozni Kanadában, hiszen jelenleg is több mint ezer magyarországi keresi a kenyerét legálisan az országban.

A mohácsi romák – akik közül 338-an már visszatértek Svédországból – azért sem reménykedhetnek pozitív fordulatban, mert Peter Mackay, kanadai külügyminiszter tavaly októberi magyarországi látogatásán ugyan kijelentette: néhány hónapon belül megvizsgálják Magyarország vízummentességre vonatkozó kérését; ennél több azonban nem történt. „Valamennyi EU-tagországgal szeretnénk normalizálni a vízumgyakorlatot, egyiküket sem akarjuk diszkriminálni” – mondta akkor a kanadai politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában