Ország-világ

2007.01.14. 15:51

Keddtől nincs ingyen inzulin

Holnaptól valamennyi gyógyszerért, így az eddig ingyenes inzulinért is legalább 300 forintot kell fizetni a patikákban. Az ellenzék az intézkedés visszavonására szólított fel.

Bánky Bea

„Nem értünk egyet azzal, hogy a diabéteszesekkel térítési díjat fizettetnek a patikákban a kiváltott inzulinért” – közölte Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa.

Érvei között szerepelt, hogy a 600 ezer hazai diabéteszes esetében nem beszélhetünk a tárca által emlegetett „költséghatékony” gyógyszerfogyasztásról, hiszen egy cukorbeteg csak annyi inzulint ad be magának, amennyire ténylegesen szüksége van.

„A reform csak akkor ér valamit, hogyha az ember számára jobb életminőséget, a gyógyulás nagyobb esélyét jelenti” – mondta Mikola István. Megkérdőjelezte, hogy az egészségügyi intézkedések valóban az emberek érdekét szolgálják. Arra kérte az egészségügyi tárcát, gondolja át még egyszer az inzulin a háromszáz forintos „dobozdíját”.

Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke, Kökény Mihály reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közgyógyellátottak továbbra is ingyen kapják az inzulint. Hozzátette: a szociálisan rászoruló betegeknek más orvosságokért sem kell fizetniük. Kökény véleménye szerint a minimális térítési díj azokat az inzulinhasználókat sem fogja nagyobb kiadásokra kényszeríteni, akik nem részesülnek közgyógyellátásban, hiszen egy dobozban általában egy hónapra elegendő inzulinmennyiség van.

A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke lapunk kérésére Kökény szavaira reagálva megjegyezte: a cukorbetegek többsége két-háromfajta inzulint is használ. Hávelné Szatmári Katalin felhívta a figyelmet: a cukorbetegeknek az inzulin életmentő szer, amelyet életük végéig rendszeresen adagolniuk kell. Felhívta a figyelmet arra: a „dobozdíj” nem csak a diabéteszeseket érinti, többek között az utolsó stádiumban lévő rákbetegek morfiuma, illetve az epilepsziás gyerekek gyógyszerei sem lesznek ingyenesek holnaptól.

A diabéteszesek többsége tucatnyi gyógyszert szed

„Cukorbetegnek lenni létforma” – világít rá a Népszabadság riportalanya, aki 30 éve küzd betegségével, amely 1-es típusú, azaz fiatalkorban kialakuló, súlyos cukorbetegség. „Társbetegségeire” Imre huszonkétféle gyógyszert szed, amelyekért – mivel nem közgyógyellátott – minden hónapban harmincezer forintot kell fizetnie.

Fövényi József, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológus főorvosa elmondta: betegei nagy része 10-15 gyógyszert szed. Még a közgyógyellátottak is havonta hét-nyolcezer forintot hagynak a patikákban. A háromszáz forintos díj szerinte főleg azokat érinti, akiknek havonta több doboz inzulinra van szükségük, ők több ezer forinttal fizethetnek többet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában