Ország-világ

2007.01.30. 19:36

Kedvezőbb intervencióstop

Magyarország számára méltányosabb döntés születhet a kukoricaintervenció tervezett megszüntetésének ügyében, mint azt korábban az Európai Bizottság javasolta. Tizennégy tagállam ugyanis támogatta a kukoricaintervenció tervezett felszámolásának elhalasztásáról szóló magyar érveket az Európai Unió mezőgazdasági tanácsának hétfői ülésén.

T. M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Raktárban maradhat még a tengeri
[/caption]A brüsszeli bizottság azt szorgalmazta, hogy júliustól szüntesse meg az unió a kilencvenöt százalékban csak Magyarországot érintő garantált kukoricafelvásárlást. Gráf József agrárminiszter ellenben a keddi megbeszélésen is elfogadhatatlannak tartotta az időzítést. A kalászosokat ugyanis már elvetették, így a termelőknek már nincs lehetőségük arra, hogy a kukoricát az alternatívát jelentő őszi búzával helyettesítsék. A vetésterület szerkezetén tehát már akkor sem lehet érdemben változtatni, ha a döntés az áprilisban esedékes kukoricavetés előtt megszületik. Az biztos, hogy hosszú távon és változatlan formában nem marad fenn az intervenciós rendszer. Jó esély van viszont a kedvezőbb feltételekre és időzítésre, bár részleteket még nem lehet tudni – mondta a tárgyalás után Gráf József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában