Ország-világ

2007.01.27. 06:03

Ki örökli a rengeteg felgyűlt adósságot?

Olvasónk idős édesanyja részletre vásárolta meg lakását az önkormányzattól. A hölgy arra kíváncsi, halál esetén a tartozást is örökli-e. S ha igen, hogyan kerülhetné ezt el.

BAMA

Az örökhagyó halálakor nemcsak annak vagyona, de az őt terhelő adósság is az örökösre száll. Az adósság nem vész el, valakinek ki kell azt fizetnie. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A kedves olvasó azonban még édesanyja életében kifizetheti a lakás árából fennmaradt összeget. Bemehet az önkormányzathoz, és közölheti, hogy átvállalja a tulajdonostól a terhet. Saját megtakarított pénzéből vagy felvett hitelből egyaránt megéri ezt tennie. Másfél millió forint egyösszegű kifizetésénél ugyanis már komoly kedvezményt kaphat az ingatlan árából. Másrészt ha így jár el, akkor tehermentes lakást fog örökölni.

Számítson azonban rá, hogy édesanyja halálakor az ingatlan akkori teljes forgalmi értéke után kell majd örökösödési illetéket fizetnie. Ha viszont teher van a lakáson, annak összege a hagyaték értékét, ily módon az illeték mértékét is csökkenti. Ugyancsak megoldás lehet, hogy az édesanya még életében átruházza lányára a lakás tulajdonjogát. Természetesen a holtig tartó haszonélvezet és a lakhatás az övé marad. Ezzel ugyanis biztonságban tudhatja magát. Bármi történik, a lakás lakója marad, sőt, másnak is csak akkor van joga odaköltözni, ha ő abba beleegyezik.

Az adósság öröklése egyébként nem rendkívüli eset. Régi írásokban szintén olvasható: „Nem maradt utána más, csak adósság”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában