Ország-világ

2007.01.09. 18:09

Központosító javaslatok az MSZP-kongresszusra

Jelentős hatalmat koncentrálna a pártelnök kezében, és csökkentené mindenki más hatáskörét az az alapszabály-tervezet, a melyet egy hónap múlva fogadtatnának el a szocialista küldöttekkel az MSZP kongresszusán.

Sz. Sz.

Az Index birtokába került javaslat szerint megszűnne a pártban a nevezetes „platformszabadság”, az elnök által kinevezett bizottság „engedélyezné” ugyanis a platformok működését. Az országos vezetés beleszólhatna a helyi ügyekbe, ezáltal csorbulna a helyi szervezetek autonómiája. A leendő elnök, vagyis Gyurcsány Ferenc a Fideszhez vezetőjéhez hasonlóan teljhatalmat kapna, vagyis ő dönthetné el, melyik elnökségi tag milyen feladatért feleljen. A tervezet megszüntetné az elnökhelyettesi tisztséget, ugyanakkor létrehozná az ügyvezető alelnöki posztot. Erre a tisztségre Gyurcsány Juhász Ferencet szánja. Sikerrel mérkőzhet újra jelenlegi posztjáért Simon Gábor választmányi elnök, illetve Ujhelyi István alelnök. Az ifjúsági kvóta alapján Mesterházy Attila és Vadai Ágnes is megtarthatja posztját.

Az alapszabály átszabása kétharmados többséget igényelne, szocialista körökben viszont valószínűtlennek tartják, hogy a kongresszusi küldöttek rábólintsanak a központosítási javaslatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában