Ország-világ

2007.01.11. 15:57

Letette az esküt Ausztria új kormánya

Beiktatták a hivatali eskü letétele után csütörtökön Ausztria új kormányát, amelyet – hosszú szünet után – ismét a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták koalíciója alkot. A beiktatás közben több százan, főleg fiatalok tüntettek az esemény színhelye, az elnöki hivatalnak helyet adó Hofburg előtt, nagykoalíció-ellenes jelszavakat skandálva.

É. S.

Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke országosan kevésbé ismert szociáldemokrata politikusokat kért fel miniszteri tisztségekre. Az ausztriai Néppárt (ÖVP) az elvesztett választás ellenére győztesként került ki a miniszteri posztok elosztásából. Pénzügyminiszter és alkancellár lesz az ÖVP parlamenti frakcióvezetője, akinek helyét a korábbi kormányfő, Wolfgang Schüssel veszi át, aki megválik pártelnöki posztjától. A szociáldemokraták közül sokan a tárcák elosztását szégyenteljes kompromisszumnak tartják, s azzal vádolják Alfred Gusenbauert, hogy túl sokat áldozott kancellárrá válásáért. Az új kancellár leszögezte, hogy az október 1-jei választások eredményeként a két párt nagykoalíciója jelentette az egyetlen lehetőséget, és hogy a szociáldemokraták számára fontos tárcákat az SPÖ politikusai irányítják majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában