Ország-világ

2007.01.23. 18:14

Megegyeztek a hallgatói támogatások mértékéről

A szülők elégedetlenek az egyezséggel, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak

BAMA

Aláírták a hallgatói juttatások új rendszeréről szóló nyilatkozatot tegnap a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István oktatási miniszter jelenlétében. Az új rendszerről szóló javaslatot szerdán tárgyalja kormány.

Az új juttatási rendszerben a tervek szerint a hallgatók támogatását biztosító bevételből a hallgatói juttatás 35-40 százaléka szociális alapú, ötvenkilenc százaléka teljesítményalapú támogatásra fordítható. A képzési hozzájárulás bevételének ötven százaléka teljesítményalapú támogatásra adható. A képzési hozzájárulás a felsőoktatási intézmény el nem vonható bevétele, amelynek kormány által meghatározott mértékét – legalább egyharmadát, legfeljebb ötven százalékát – a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatók támogatására kell fordítani.

A hallgatók a második félévtől tanulmányi ösztöndíjban  részesülhetnek, amelynek havi minimuma a hallgatói normatíva – 116 500 forint – öt százaléka. Tanulmányi ösztöndíjban az államilag támogatott hallgatók legfeljebb 50 százaléka részesülhet. A szociálisan rászoruló hallgatók rendszeres szociális ösztöndíjat kaphatnak, ennek összege a hallgatói normatíva 10, illetve 20 százaléka.

Hétfőn a gazdasági tárca a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával egyezett meg az utazási kedvezményekről. Az országos szülői egyesületek azonban elégedetlenek a tárgyalások végeredményével, s az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Simonné Toldi Ágnes, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért képviselője szerint ugyanis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lejáratta a gyermek- és ifjúságvédelmi országos szülői egyesületeket, a szülők és gyermekeik előtt, mivel kihagyta őket az egyeztetési folyamatból. Így megsértette a jogalkotásról szóló törvényt. A tanulói kedvezmények ilyen kurtítását pedig elfogadhatatlannak tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában