Ország-világ

2007.01.23. 16:27

Mérlegen a munkahelyek

Meglepő eredményt hozott az álláskeresők munkahelyválasztásának szempontjait elemző legújabb felmérés

Takács Z.

Meglepő eredményt hozott az álláskeresők munkahelyválasztásának szempontjait elemző legújabb felmérés. Balogh Ágnestől, a kutatást végző Neumann International médiareferensétől megtudtuk:  a megkérdezett munkavállalók döntő többségének, azaz mintegy 75 százalékuknak a döntésnél a legfontosabb tényezők a munka tartalma, a személyes fejlődési lehetőség és a jó munkahelyi légkör, s csak ezeket követi a cégen belüli karrierlehetőség és a fizetés.

A személyzeti tanácsadó cég kérdőíveit 176 álláskereső töltötte ki 2006 októbere és decembere között Magyarországon és Nyugat-Európában. A felmérés értékelésekor a szakemberek meglepő következtetésre jutottak: a magas fizetés és a céges autó manapság nem elég ahhoz, hogy a cégek a legjobb munkavállalókat megszerezzék. Persze a fizetés és a juttatások is fontosak az álláskeresőknek, de nem ez az elsődleges szempont a választásukkor.

Nagyobb súllyal esik a latba a munka tartalma, a személyes fejlődés és a karrierlehetőség. A rövid távra szóló magas fizetés nem annyira vonzó. A pályakezdők hajlandóak alacsonyabb fizetésért is dolgozni, ha a munkahely középtávon segíti karrierépítésüket. Ettől függetlenül persze a munkaadóknak versenyképes bért kell fizetniük a legjobb pályázóknak.

A Neumann International Magyarország mellett Németországban, Franciaországban és Ausztriában is elvégezte a felmérést hasonló eredményekkel. A legfőbb különbség: a magyarok számára a karrierlehetőség fontosabb szempont a munkahelyválasztásban, mint Nyugat-Európában.

A munkaidő és az utazás elsősorban a 25-40 év közötti családos munkavállalóknál fontos összetevő. A gyerekek felnövésével a munkaidőnek kisebb szerepe lesz a munkahelyválasztásban, a kisgyermekes családoknál azonban a munka-szabadidő egyensúlya a legfontosabb. A topmenedzsereknél persze más a helyzet: náluk a munkaidő az egyik legkevésbé fontos szempont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában