Ország-világ

2007.01.25. 19:32

Mindenki harcol mindenki ellen Libanonban

Ellenzéki és kormánypárti egyetemisták csaptak össze egymással és a rendőrökkel

BAMA

Zavargás tört ki csütörtökön a libanoni főváros egyik felsőoktatási intézményében, az Arab Egyetemen. A hadsereg kordont vont a színhely köré. Az összecsapásokban négyen meghaltak és több tucatnyira tehető a súlyos sebesültek száma.

Az Arab Egyetemen előbb összeverekedtek husángokkal és kövekkel felfegyverkezett kormánypárti és ellenzéki egyetemisták. A rendőrség szerint vanank sérülések is, de nem közölték, hány. Az összecsapásokban részvevő diákok egy része a parlamenti többség Szíria-ellenes vezérének mozgalmát támogatja, másik része meg a Hezbollah síita fundamentalista mozgalom híve.

A diákverekedés előbb csak az egyetem területén zajlott, aztán átterjedt a környező utcákra is. A hallgatók felgyújtott autógumikkal lezárták az úttestet. A kivezényelt katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, és bekerítették az egyetemet.

A remélt ötmilliárd dollárnak több mint másfélszeresét, 7,6 milliárd dollárt ajánlottak föl a 40 ország és nemzetközi szervezet képviselői Libanon javára. A legbőkezűbb donor Szaúd-Arábia 1,1 milliárddal. Az Egyesült Államok 770 millió dollárt ajánlott fel és hasonló nagyságrendű összeggel járul hozzá a segélycsomaghoz az Európai Bizottság is. Vagyis, a libanoni kormányfő figyelmeztetéssel is felérő segélykérése nem talált süket fülekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában