Ország-világ

2007.01.26. 19:42

Nincs fedezetük a végrehajtáshoz a településeknek

„Az elmúlt négy évben 450 milliárd forintot vont ki az állam az önkormányzati szférából” – hangoztatta Szita Károly pénteken a Fidesz és a Fidelitas szervezésében tartott önkormányzati konferencián. Kaposvár polgármestere szerint ezek után hiába van döntési szabadságuk az önkormányzatoknak, a végrehajtáshoz nincs meg a fedezet.

BAMA

A fideszes honatya elmondta, hogy az önkormányzatok adósságállománya folyamatosan emelkedik. Az Állami Számvevőszék adatai szerint míg 2002-ben ez az összeg 265 milliárd forint volt, addig 2004-ben 343 milliárdra, 2005-re pedig már 418 milliárdra nőtt. „Kétséges az önkormányzatok autonómiájának jövője” – hangoztatta Tarlós István. A fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője szerint ma egy rossz, 1994-ben módosított önkormányzati törvény alapján kell dolgozniuk, amelyben nincs összehangolva a hatáskör és a felelősség. Tarlós közölte: a fővárosban az oktatástól 1,7 milliárd forintot, az egészségügytől 500 milliót, a kultúrától és a városüzemeltetéstől 1,8-1,8 milliárdot, míg a civil szférától 1 milliárdot kívánnak elvenni. Mindkét városvezető kiemelte, hogy az oktatás súlyos gondban van, mivel az állam már ötven százalék körülire vagy ez alá csökkentette a normatív támogatás összegét. Szita Károly szerint az állam így „nem ismeri el” a dologi kiadásokat, és az iskolákban dolgozó technikai személyzet fenntartását sem. Az idei évben pedig szigorítás várható a napközis csoportok működtetésénél is.

„Az oktatás területén a bérek finanszírozása is nehézségeket okoz” – hangsúlyozta Tarlós. A fideszes politikus azt javasolta, hogy az állam közvetlenül utalja a bért a közalkalmazottaknak, így a pedagógusoknak is. Azt is kiemelte, hogy a „megbukott” egészségügyi reform kapcsán a megszorító intézkedések miatt az önkormányzatokra hárul a villámhárító szerep, mivel nekik kell közelharcot vívni a településeken élőkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában