Ország-világ

2007.01.02. 16:43

Nyugdíjszámítás 2007-ben: jobban járnak a többet keresők

A nyugdíjazás előtt a sokat keresők járnak jól azzal a nyugdíjszámítási móddal, amelyet januártól alkalmaznak

Sz. Sz.

A nyugdíjazás előtt a sokat keresők járnak jól azzal a nyugdíjszámítási móddal, amelyet januártól alkalmaznak. Eddig havi 174 ezer forintig számították a nyugdíj megállapításánál a teljes jövedelmet, majd sávos elvonás kezdődött: 175 és 198 ezer forint közötti átlagkereset a nyugdíjba már csak 90 százalékon számított. Ezt követően 25 ezer forintonként további 10 százalék volt a csökkenés 298 ezer forintig (ahol 50 százalék volt a beszámítási kulcs). Efölött már csak két sáv maradt: 298 és 349 ezer forint között 40 százalékos, afölött 30 százalékos.

Az új szabály szerint annak, akinek a nyugdíját 2007-ben állapítják meg, 202 ezer forintig számít be a keresete teljes egészében a nyugdíjba, vagyis a limit 28 ezer forinttal magasabb, mint volt egy évvel korábban. A 90 százalékos lépcső innen tart 230 ezer forintig, majd tíz százalékkal csökken minden újabb sávban.

A felső sáv széle 347 ezer forint, ehhez jár a 40 százalékos beszámítás. E felett viszont nincs újabb lépcső, vagyis kikerült a számításból a 30 százalékos kulcs. Tehát tíz százalékkal többet nyer az, akinek ilyen magas a fizetése nyugdíjazás előtt.

Azt már tudni lehet, hogy az idén hatályba lépett nyugdíjszámítási szabályok csak egy évig maradnak érvényben. A szociális tárca honlapján olvasható tájékoztató szerint ugyanis a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások rendszerének átalakításáról szóló törvény értelmében 2008. január 1-jétől megváltoznak a nyugdíjszámítási szabályok. A változás a mostaninál sokkal drasztikusabb lesz. Jövőre a nyugdíjalapot már az úgynevezett teljes nettósítással és teljes valorizációval kell meghatározni.

Ezzel 8–10 százalékkal csökken az induló nyugdíjak átlagos színvonala.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában