Ország-világ

2007.01.03. 17:38

Regionális irányítású lett a közigazgatás

A Fidesz szerint alkotmánysértő a megyei hivatalok megszüntetése, a szocialisták szerint nem

É. S.

Tavaly nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a kormány az önkormányzati rendszert érintő reformja, melyben a megyéket önkormányzati alapegységként régiók váltották volna fel. A kormány tervei szerint megyei helyett régiós irányítás alá helyezik többek között az ÁNTSZ-t, a közigazgatási hivatalokat, az adóhatóságot, a , munkaügyi központokat, a vidékfejlesztést, a földhivatalokat, vagy a munkaügyi központokat.

A kabinet az elutasítás ellenére nem tett le a régiós reformról: január elsejétől a parlamenti támogatás hiányában rendeleti úton megkezdte a közigazgatás átalakítását, a régiós központokban lévő megyei közigazgatási hivatalok alakulnak át regionális hivatalokká. A Nyugat-dunántúli Régióban Győrben, a Közép-Dunántúlon Székesfehérváron, a Dél-Dunántúlon Kaposváron, Közép-Magyarországon Budapesten, Észak-Magyarországon Egerben, az Észak-Alföldön Debrecenben, a Dél-Alföldön Szegeden lesz a központi hivatal.

„A közigazgatási rendszer átalakítása nem érinti az állampolgárok ügyintézését, továbbra is a megyeszékhelyeken intézhetik ügyeiket” – hangoztatta kedden Ujhelyi István. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a regionális közigazgatási rendszer hatékonyabb és átláthatóbb, s mintegy 700 millió forinttal olcsóbb lesz.

Répássy Róbert fideszes politikus december 29-én bejelentette, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a kormány nem vonja vissza közigazgatás regionális átalakítását. A Fidesz szerint a rendelet alkotmánysértő, mivel a kormánytöbbség egyszerű többséggel módosította a kétharmados önkormányzati törvényt. Répássy hangoztatta, hogy a vidéken élők számára nehezedik az állami közszolgáltatások igénybevétele.

Ujhelyi szerint az átalakítás nem sérti az alaptörvényt, s a Fidesz nyilatkozata félreértésre alapul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában