Ország-világ

2007.01.29. 18:37

Rendőrségi évértékelés: jó színvonal vagy fekete év?

„A rendőrség tavaly jó színvonalon teljesített, a nehéz feltételek mellett hatékonyan látta el feladatait” – értékelte hétfőn a rendőrség 2006-os munkáját Petrétei József.

Vég M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A miniszter a felderítési mutatókról bőbeszédűen nyilatkozott, az őszi tömegoszlatásról már kevésbé – fotó: Somlói Kolos
[/caption]Az igazságügyi és rendvédelmi miniszter a bűncselekmények felderítési mutatóinak amúgy örvendetes javulásáról viszonylag bőbeszédűen nyilatkozott, a rendvédelmi szervek őszi tömegoszlatási tevékenységéről azonban többszöri újságírói kérdés ellenére sem fejtette ki véleményét. Petrétei arra sem tudott válaszolni, hogy a parlament előtti Kossuth tér meddig marad műveleti terület. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a tárca a szabálysértési törvény módosításával szankcionálhatóvá akarja tenni a rendőri intézkedésnek való ellenszegülést.

„A szeptemberi és októberi eseményektől eltekintve nyugodt év volt” – szögezte le Bene László. Az országos rendőrfőkapitány hozzátette, hogy a rendkívüli időszak kétségtelenül nem mindenben állta ki a törvényesség és a szakma kritikáját. Ugyanakkor mindenkit biztosított arról, hogy a tapasztalatokat felhasználva március végéig korszerűsítik a tömegoszlatási módszereket. „Szigorítani fogjuk a gumilövedékek használatának szabályait, de költségvetési okból nem akarjuk rendszeresíteni a vipera néven ismert rendőrbotot” – hangsúlyozta. Bene visszautasította azokat a vádakat, miszerint a rendőrség fegyverkezne, szerinte mindössze arról van szó, hogy az elhasznált készleteket pótolják.

„2006 fekete év volt a rendőrség, az emberi jogok tiszteletben tartása, valamint a jogállamiság szempontjából is” – mondta Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője rámutatott: a rendőrség alulfinanszírozott, egyes magasrendű vezetői alkalmatlanok feladataik ellátására, és az MSZP politikai célokra használta fel. Szijjártó szerint felháborító, hogy hónapokkal az esetek után még mindig nem lehet tudni, hogy kik voltak azok a politikusok, akik a brutális rendőri fellépések alkalmával az utasításokat osztogatták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában