Ország-világ

2007.01.11. 15:25

Századvég: mélyponton az MSZP

Az MSZP-re idén január elején a teljes választókorú népességnek mindössze 18 százaléka szavazna; ez 2001-óta a párt legalacsonyabb támogatottságát jelenti - írta a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense legfrissebb felmérését összegző elemzésében.

BAMA

Ez az alacsony támogatottság a politikai pártoktól való elfordulást és a politikával szembeni elégedetlenséget is tükrözi - állapította meg az elemezés, ami a Fidesznél is a támogatottság 4 százalékos csökkenését mutatta ki. A teljes választókorú népesség mindössze 18 százaléka szavazna az MSZP-re 2007 januárjának elején. A párt támogatottsága novemberhez képest a hibahatárt jócskán meghaladó mértékben, 6 százalékponttal csökkent. Ugyanakkor ez a csökkenés nem közvetlenül csak a megszorító intézkedések hatásaival függ össze. Ebben a politikai pártoktól való elfordulás és a politikai elittel szembeni általános elégedetlenség növekedése is szerepet játszik - fogalmazott a 2007. január 2-5 között, 1068 felnőtt megkérdezésével végzett vizsgálat összegezése.

Az MSZP támogatottságát továbbra is a lassú, de folyamatos erodálódás jellemzi - állapította meg a Századvég. Január elején a Fidesz összes megkérdezett körében érvényes támogatottsága a tavaly év végi 30-ról 26 százalékra csökkent. Az MDF a biztos szavazó pártválasztók körében továbbra is a parlamenti küszöb fölötti, 6 százalékos támogatottságot mutat. Az SZDSZ támogatottsága viszont valamivel a küszöbérték alatt, 4 százalékon áll. A bizonytalanok és passzívak aránya ugyanebben az időszakban 14 százalékról 25 százalékra növekedett.

Az esetleges kormányváltással kapcsolatos választói vélemények a januári felvétel alapján továbbra is a két nagy párt támogatottsági erőviszonyaival ellentétes megoszlást rajzolnak ki. Arra a kérdésre, hogy mi lenne jobb, ha a mostani kormány maradna hivatalban, vagy ha kormányváltás lenne, a megkérdezettek mindössze 36 százaléka jelezte a kormányváltás szükségét, míg 47 százalék a jelenlegi kormány munkájának folytatását gondolta jobbnak.

A biztos szavazók körében is a jelenlegi kormány hivatalban maradását támogatják többen, de itt a két szembenálló véleménycsoport aránya lényegesen kiegyenlítettebb. Számokkal kifejezve ezt azt jelenti, hogy 47 százalék szerint maradjon a kormány, míg 42 százalék azt mondja, legyen kormányváltás.

A kormány és az ellenzék munkáját a megkérdezettek túlnyomó többsége - 63 százaléka - negatívan ítélte meg. Bár mindkét nagy párt választóinak többsége inkább pozitívan vélekedik az általa támogatott politikai oldal munkájáról, az elégedetlenek száma azonban már az egyik oldalon sem elhanyagolható, mivel a Fidesz táborában is a Fidesz munkájával elégedetlenek aránya a novemberi 17 százalékról januárra 27 százalékra nőtt.

A rokonszenv növekedését egyetlen politikus esetében sem lehetett tapasztalni, csökkenés viszont három politikus esetében is mutatkozik. Semjén Zsolt könyvelheti el a legnagyobb, ötpontos visszaesést, amelynek következtében jelenleg a lista legutolsó helyére került. Demszky Gábor és Orbán Viktor népszerűsége egyaránt 3-3 ponttal csökkent. Gyurcsány Ferenc rokonszenv-indexe továbbra is rendkívül alacsony, 38 ponttal a lista utolsó előtti helyén áll - írta a Századvég és a Forsense elemzése.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában