Ország-világ

2007.01.22. 17:44

Tavaszig marad a szemét

Tavaszig még bizonyosan a megtalálási helyükön maradnak a szeméthegyek: Németország bár betartja az uniós előírásokat, a biztonság kedvéért megvárja az eredetvizsgálat végét.

Vég Márton

Még legalább három hónapig Magyarországon marad az a 4800 tonna bálázott, vélhetően Németországból származó szemét, amelyet az elmúlt hetekben több megyében, 19 különböző helyszínen találtak meg hazánkban. A két állam hatóságainak ugyanis még minimum ennyire időre van szükségük ahhoz, hogy az illegális hulladékhegyek származási helyét 100 százalékos pontossággal megállapítsák.

„Amíg a vizsgálatok folynak, addig ott maradnak, ahol most vannak” – mondta a bálákról Persányi Miklós. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap megbeszélést folytatott Németország magyarországi nagykövetével, ahol a diplomácia szabályai szerint kérdezett rá, hogy a németek betartják-e azt az uniós jogszabályt, mely szerint ha a hulladékot illegálisan lerakók nem szállítják vissza a szemetet, akkor a származási országnak kell ezt megtennie helyettük. A tárgyaláson nyomatékosították, hogy a miniszter – a korábbi hírekkel ellentétben – a német diplomatát beszélgetésre hívta, nem pedig magához rendelte – ez utóbbi ugyanis más tárgyalási minőséget jelentett volna.

„Teljes egyetértésben álltunk fel az asztaltól, hiszen Németország természetesen betartja az uniós előírásokat. Így azt a hulladékot, amelyikről bebizonyosodik, hogy tőlük származik, saját költségükön elszállítják” – hangsúlyozta a szakminiszter. Persányi Miklós ugyanakkor hozzátette, hogy nem lehet minden egyes palackról megállapítani az eredetet, így azokért az érintett területek tulajdonosai felelnek. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyei szemétbálák jelenleg rendőrségi zárlat alatt vannak, közvetlen környezeti veszély sehol nem fenyeget, ezért a vizsgálatok elhúzódása nem jelent problémát.

„Értjük, hogy a magyar közvéleményt nyugtalanítja az illegálisan behozott hulladék, de nem szabad sürgetni az intézkedéseket annak érdekében, hogy az ügy minden részlete kiderüljön. Az EU-nak világos és egyértelmű szabályai vannak, tehát ha az okozót nem lehet megtalálni, akkor Németország átvállalja a visszaszállítást” – mondta Hans Peter Schiff német nagykövet.

A parlament környezetvédelmi bizottsága mindenesetre összeül csütörtökön, hogy megvizsgálja: van-e szabályozási probléma. A testület MDF-es elnöke, Katona Kálmán konkrét javaslattal érkezik majd a tárgyalásra, miszerint a hulladékhegyek gyorsabb észlelése érdekében fejleszteni kellene a mezőőri rendszert. A szaktárca szerint ugyanakkor nincs gond a jogszabályokkal, hiszen a magyar előírásokat már 1996-ban összehangolták az uniós normákkal.

Így a „zöldlistás”, tehát hasznosítható hulladék is csak akkor jöhet be az országba, ha a szállítást előre bejelentették. Németországban a bálázott, előválogatott hulladék megsemmisítése nem elégetésnek, hanem hasznosításnak minősül, mert hőenergiát állítanak elő belőle. A hulladék tulajdonosának az égetésért is fizetnie kell, ezért megéri számára az égetési díjnál alacsonyabb összegért Magyarországra (valamint Csehországba, Lengyelországba és Romániába) hozatni a bálákat, mint „zöldlistás” szemetet.

A megtalált ötezer tonna hulladék azonban csak a szállítólevélen ilyen, valójában a „sárgalistás”, azaz a „kicsit veszélyes” kategóriába tartozik, melynek behozatala közvetlenül nem hasznosítható volta miatt tilos. Ráadásul a fuvarokat senki sem jelentette a hatóságoknak, nem kértek engedélyt, az importálócégek eddig nem voltak kapcsolatban a hulladékkezeléssel.

Legutóbb a Bács-Kiskun megyei Vaskúton lévő Felső-Bácskai Regionális Hulladéklerakóban találtak 150 bála Németországból behozott hulladékot, amit tavaly decemberben szállított oda illegálisan a kunbajai székhelyű Szinkron 99 Kft., igaz, az elhelyezéséért a tárolási díjat megfizette. A szemetet a rendőrség lefoglalta, és ott a többi szeméttől elkülönítve tárolja. A gyanúsítottak száma már meghaladja a tíz főt, őrizetben van a cég ügyvezetőjének férje, valamint a kunbajai polgármester is.

Vég Márton -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában