Ország-világ

2007.01.30. 17:13

Túlzsúfolt börtönök, kevés börtönőr

„Csökkent a börtönök zsúfoltsága 2006-ban, így a büntetés-végrehajtás telítettségi mutatója jelenleg 138 százalék” – jelentette ki Petrétei József. Az igazságügyi és rendészeti miniszter a büntetés-végrehajtás 2006-os évét értékelte kedden.

É. S.

Tavaly az előző évhez képest mintegy 10 százalékos volt a telítettség csökkenése, bár még vannak nagyon zsúfolt börtönök. A fogvatartottak átlaglétszáma tavaly összesen 15.706 fő volt, ebből kevesebb, mint 4.000 az előzetes letartóztatásban lévő. A legzsúfoltabb börtönben, a Komárom-Esztergom Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 188 százalékos volt a telítettség, de a Baranya, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyei, továbbá a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben is jóval meghaladta a 150 százalékot.

Az évértékelés szerint a bv-intézetekben egyre nagyobb nehézségeket okoz a fokozódó létszámhiány. A dolgozók ellen kezdeményezett fegyelmi eljárások száma tavaly 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor a büntetőeljárások száma növekedett. A fogvatartottak tavaly 5 öngyilkosságot és 6 szökést követtek el. Tavaly mintegy 1.000 mobiltelefont találtak a fogvatartottaknál, melyet elvileg tilos magukkal tartaniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában