Ország-világ

2007.01.14. 07:09

Vág-völgyi vártúrák

A Vág-völgye nincs messze a magyar határtól, mégis kevesen járnak arra, pedig Pöstyén vagy Trencsény egy kirándulásnál is többet ér. S a magyar történelem más csemegéket is kínál, mint csejte vár, Báthory Erzsébet egykori otthona.

BAMA

Pozsonytól mindössze 80 kilométer autópályán Pöstyén, de jó az út Komárom felöl is. A monarchia hajdani fürdővárosa ma régi fényében ragyog, az óvárost felújították, néhol még a régi portált is meghagyták, így Meth József Szent Józsefhez címzett egykori gyógyszertárának cégérét is, aki e szerint "az eredeti pöstyényi iszapszappan készítője" volt és többek között vizeletvizsgálat is rendelhető. A bolt ma iparművészeti darabokat kínál.

Az egyik repro képeslapon ugyancsak olvasható magyar szöveg, egyébként 1899-ből való és egy katonai fürdőházat ábrázol. Különben viszont már nincsenek magyar emlékek, nem is élnek erre már magyarok. Ha csak Jozef Dodo Sosoka-t nem sorolom ide, aki eredetileg Révkomáromba való, jól beszél magyarul és hat éve jazz Art Cafet nyitott, ahol hétfőn, szerdán és pénteken játszik a triójával. Nyaranta pedig fesztiválokat szervez.

Öt éve, hogy a Danubius megvette a Gyógyszigetet a maga hat szállodájával, amit egy híd köt össze az óvárossal. Karácsonykor nyitották meg Szlovákia első ötcsillagos hoteljét, a Thermia Palace-t. Dömötör Miklós vezérigazgató-helyettestől tudom, hogy Ludowit Winter magyar orvos fedezte fel az iszap gyógyhatását, amely elsősorban a reumatikus betegségekre jó.

"Az orvosok szerint vetekszik a Holt tengeri iszap gyógyhatásával, s főleg német, osztrák, cseh, arab és izraeli vendégeink vannak, akik esküsznek a víz regeneráló hatására. Két-három hetes turnusokban jönnek és naponta négy kezelést kapnak. Amúgy a sziget bejáratánál látható a mankóját széttörő férfi, de a legenda szerint egy páva fedezte fel a víz jótékony hatását. Régen ugyanis pávák is éltek a szigeten, s az egyik eltörte a lábát, de addig járt egy vízes árokhoz, míg meggyógyult".

Pöstyénből tovább a Vág mentén vártúrára indulhatunk. Az 504-es út mellett áll Bolondóc vára, sajnos zárva találtuk. Trencsényi viszont nagyváros, s falépcsőkön lehet felsétálni a Vág folyó fölött örködő történelmi várra. Ám csak a várudvaron sétálhatunk, mert csak az idegenvezetőnek van kulcsa, ő pedig csak óránként indul útjára. Magyar idegenvezetés nincs, a hölgy pedig csak szlovákul beszél.

A feliratok szerencsére angol fordításban is olvashatók, de meglehetősen kuszák. A szövegíró történelmi ismeretei egyébként is meglehetősen hiányosak, hiszen olyan pongyola mondatokat olvashatunk, hogy "Szvatopluk halála után magyar invázió következett". Csák Mátéról is úgy emlékszik meg, mint egy királyával dacoló úrral, s a várat és környékét 300 évig uraló Illésházy családról sem szerzünk beható ismereteket.

Egyébként Csák Máté halála után ismét királyi birtok lett, s itt talákozott Károly Róbert magyar, János cseh és Kázmér lengyel király. Később Hunyadi János megszerezte a várat, s Mátyás király egyik kedvenc vára volt. Minderről ma nem sokat olvashatunk. A legnagyobb termekben egyébként is csak festményeket láthatunk a család tagjairól, egy-két Habsburgról na meg rengeteg ismeretlen személyről. Hát, ez a kiállítás sem nyerne díjat egy múzeumi  vetélkedőn. Amúgy pedig itt vesztett csatát és egyúttal háborút II. Rákóczi Ferenc.

A csejtei várhoz egy másik út vezet Pöstyénből, mert az mér a cseh határhoz közel fekszik. A falu mögött egy kis út vezet a várhoz, aztán a kocsit is le kell állítani, mert keskeny, meredek ösvény visz fel Báthory Erzsébet egykori lakához. Csak a főfalak állnak, a hírek szerint hamarosan újabb film készül a Csejtei szörnyeteghez, de aligha az eredeti helyszínen forgatnak majd. Báthory Erzsébet történetéből egyébként már készült film Paloma Picassoval, állítólag félig horror, félig pornó.

A legenda szerint az asszony egyszer szájbavágott egy cselédlányt, annak vére a karjára hullt, s utóbb látta, hogy azon a helyen a bőre kisimult. Ezután környékbeli lányokat raboltatott el, megkínoztatta őket és a vérükben fürdött. Ma már több történész vitatja a történetet, akinek az ügyét úgy tárgyalták, hogy őt magát meg sem hallgatták és saját várában kellett raboskodnia. A történészek szerint a Báthoryék elleni kampánynak esett áldozatául Erzsébet asszony. Ez azonban nem zavarja a Szlovák idegenforgalmi Hivatalt sem, az ő várismertetőjük szerint Báthory Erzsébet 1560 és 1614 között 600 fiatal lányt ölt meg.

Egy kis szlovák árlista ( 1 korona: 7,5 forint)
Sör: 25-35 korona
Sztrapacska: 70-100 korona
Sült pisztráng: 110-200 korona
Várbelépő: 85 korona
Kávé: 22-32 korona

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában