Ország-világ

2007.01.09. 18:47

Védenék a kisfogyasztókat a gázpiac megnyitása után is

Július elején a piac megnyitásával megszűnik a szabályozott árú közüzemi gázszolgáltatás az Európai Unió elvárásainak megfelelően. A hazai földgázpiac 2004. január 1-je óta már részlegesen liberalizált. Ugyanakkor a hazai évi 14-15 milliárd köbméter földgázfelhasználás mintegy kilencven százaléka a közüzemben történik, és csak tíz százaléka cserél gazdát a szabadpiacon. Az engedéllyel rendelkező kereskedők száma ugyan tizennégy, de egyelőre mindössze három-négy kereskedő aktív.

Tóth M.

A piacnyitást követően is megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a kisfogyasztók folyamatos ellátására, speciális védelmi eszközök segítségével – hívja fel a figyelmet a Magyar Energia Hivatal. A javaslat szerint egyetemes szolgáltatási csomagot (ESZ) kínálnának a kisfogyasztóknak. A szolgáltatásban részt vevő regionális forgalmazókat pályázaton választanák ki, és a döntésben fontos szempont lenne a az alapszolgáltatás ára. A nyertes ajánlattevő által benyújtott árképzést az összehasonlíthatóság érdekében jogszabály írná elő.

A hazai, úgynevezett primer energiaellátásban közel  negyven százalékot képvisel a földgáz, és a háztartások több mint hetven százaléka is ezt az energiaforrást használja. Mindeközben Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ismét felhívta a figyelmet arra, hogy törvényi szabályozásra lenne szükség a gázártámogatási rendszerrel kapcsolatos adatszolgáltatásról. Álláspontját eljuttatta a Szociális- és Munkaügyi Minisztériumhoz, amely nyitott a korábban megkezdett egyeztetés folytatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában