Ország-világ

2007.01.16. 08:13

Visszatérni érdemes

Feltámadunk! Akár ez is lehetne a magyar rock legújabb szlogenje, annyi nagy visszatérő koncert van manapság. Nemsokára például a Prognózis hívei csápolhatnak.

Dián Tamás

A rosszmájúak Terminátor korosztálynak hívják azokat a zenészeket, akik időről időre búcsúkoncertet tartanak, hiszen náluk többször már csak Schwarzenegger tért vissza. A Piramis, az LGT, vagy az Omega rajongói persze örülnek a nosztalgikus múltidézésnek, ám Hajnal Gábor könnyűzenei menedzser szerint prózai okok húzódnak meg a háttérben.

Ilyen például a gyors pénzkereset lehetősége. „Sajnos a zenészek egy része rá van szorulva ezekre a koncertekre – jelentette ki. – Ez persze dráma, hiszen több százezer eladott lemezzel a hátuk mögött ezeknek az embereknek nem szabadna egzisztenciális gondokkal küzdeniük, de a helyzet az, hogy mégsem tudnak megélni. A nótáikat már nem játsszák sűrűn a rádiók, s persze ezek az előadók szeretnek is zenélni. Így aztán szervezik a nagy visszatérő bulikat, amíg csak fel tudnak menni a színpadhoz vezető lépcsőn...”

Vannak olyan zenekarok is, amelyek nincsenek már annyira szem előtt, mint régen, ám ettől függetlenül még aktívan zenélnek. Ilyen a Beatrice, az Edda vagy a Bikini. Náluk nem is annyira visszatérésről, hanem inkább „felbukkanásokról” lehet beszélni. No és persze akadnak „hibernált” formációk is, mint például a Prognózis, amely az őseredeti felállásban 1981 és 1987 között zenélt, majd elváltak útjaik – hivatalosan azonban sohasem oszlottak fel.

Sőt: az együttes neve még eztán is forgott, hiszen a zenekar vezetője, Vörös István több mint egy évtizedig használta a Prognózis nevet egy változó összetételű csapatra. „Öt éve összeálltunk a régi tagokkal egy nosztalgiabuli erejéig a Petőfi Csarnokban – mondta. – Ez pedig annyira jól sikerült, hogy megígértük: a 25 éves évfordulónkon ugyanott megismételjük a koncertet.”

Ez az alkalom most jött el: február 24-én ismét tele lesz a város szerelemmel, ám Vörös szerint szó sincs arról, hogy az anyagiak miatt csinálnák. „Valamennyien megtaláltuk a számításunkat, nincsenek megélhetési gondjaink – jelentette ki. – Jóban vagyunk egymással, a rajongók is emlékeznek ránk, miért ne zenélhetnénk néha? Mi már tényleg őszintén dalolhatjuk, hogy »én az időt nem sajnálom, csak élni szeretnék...«”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában