Ország-világ

2007.03.22. 05:59

Reviczky: igazoltan alternatív

Egy az igazi Kossuth-díjat már a vitrinjében tudó filmes, Jankovics Marcell adta át a napokban az alternatív Kossuth-díjat Reviczky Gábornak. Az Üvegtigris Gabenjaként különösen népszerűnek számító színész megtiszteltetésnek érzi a politikai tartalommal is felruházott elismerést.

BAMA

Reviczky Gábor sose titkolta politikai szimpátiáit. Arra is volt példa, hogy a nemzeti oldalon korteskedett, s hogy részt vett kampányrendezvényeken. Sőt, a Demokrata Videó Televízióban (DVTV) ez idő tájt is megmondja a magáét; két kollégájával, Schubert Évával és Benkóczy Zoltánnal egyetemben. A díjat odaítélő kuratórium utalt is sajátos, kettős szerepére.

Íme: „fantasztikus színészi pálya áll a művész mögött és előtt. Reviczky miközben belebújik egy szerep bőrébe, közben megtartja magát, és ez nem csak a színészi pályára érvényes, hanem a közéleti emberre is…”
Reviczky megerősíti: vállalja szimpátiáit, ezért is érzi rendkívüli megtiszteltetésnek, hogy hozzá hasonlóan ugyancsak nemzeti érzelmű művészektől – Jankovics melett Gyurkovits Tibor írótól, Makovecz Imre építésztől, Melocco Miklós szobrászművétől és Schrammel Imre keramikustól – kapta az elismerést.

„Nagyra becsülöm őket,” – említi. Hozzáteszi: annak külön örült a díj átvételekor, hogy ő az első színész, aki a díjat – ami ráadásul magánemberi kezdeményezésre jött létre – átvehette. Reviczky Gábor ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy igazságos kuratórium, zsűri még nem „született” a világon, s nevetve Makláry Zoltánt idézi, aki arra jutott, hogy: „a díjakat azok kapják, akiknek adják…”

Reviczky Gábor

1949. március 28-án Tatabányán született. 1967-től két éven át a Középülettervező Vállalat térmestere. 1973-ban diplomázik a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Innen Kaposvárra szerződik. 1975 és 2977 között a debreceni Csokonai Színház tagja, majd Miskolcra, később Kecskemétre szerződik. 1979 és 1989 között a Vígszínház tagja, amit két évre elhagy a Nemzeti Színház kedvéért. A Vígszínház színésze 1991 óta. Fontosabb szerepei: Z (Csurka: deficit), Trepljov (Csehov: Sirály), Claudius (Shakespeare: Hamlet), Balu (Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve), Argan (Moliére: Képzelt beteg). Filmek: Talpuk alatt fütyül a szél (1976), Egymásra nézve (1982), Isten hátrafelé megy (1990), Sztracsatella (1996), Zimmer Feri (1997), Üvegtigris (2000), Üvegtigris 2. (2006).

A színész amúgy arra a legbüszkébb, hogy – két éves kitérővel – ide s tova 27 éve tagja a Vígszínháznak. „Kötődésemnek több oka van” – jegyzi meg. „Először is ez a legszebb színházépület az országban. Másrészt az a fajta elegancia, ami az épületre jellemző, a darabválasztáskor is megjelenik, tetten érhető”.

Reviczky a Szent István körúti műintézmény iránti rajongása ellenére, időről-időre azért más teátrumban is feltűnik A Játékszínben például most próbálja Neil Simon Mezitláb a parkban című darabját. A rendező Balázsovits ebben Victor Velasco szerepét osztotta rá. „Nekem való, kedves kis szerep vár rám” – summázza az epizódszerepeket mindig szívesen vállaló Reviczky. Természetesen a filmesekkel is „tartja a kapcsolatot”. Igaz, ama két produkció esetében, amely rá (is) várna, ez ideig nem lépett működésbe a csapó.

„Úgy tudom, a szükséges forrásokat keresik még az alkotók” – magyarázza. Annyit azért elárul, hogy az egyik tervezett alkotás egy mozifilm lenne, a másik egy ifjúsági film a tévé számára. „Aszlányi Károly írására épül a majdani film, s a címe – ennyit igazán elárulhatok –, A rejtélyes konflis lesz.”

1967-től két éven át a Középülettervező Vállalat térmestere.

1973-ban diplomázik a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Innen Kaposvárra szerződik.

1975 és 2977 között a debreceni Csokonai Színház tagja, majd Miskolcra, később Kecskemétre szerződik.

1979 és 1989 között a Vígszínház tagja, amit két évre elhagy a Nemzeti Színház kedvéért.

A Vígszínház színésze 1991 óta.

Fontosabb szerepei: Z (Csurka: deficit), Trepljov (Csehov: Sirály), Claudius (Shakespeare: Hamlet), Balu (Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve), Argan (Moliére: Képzelt beteg).

Filmek: Talpuk alatt fütyül a szél (1976), Egymásra nézve (1982), Isten hátrafelé megy (1990), Sztracsatella (1996), Zimmer Feri (1997), Üvegtigris (2000), Üvegtigris 2. (2006). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában