Ország-világ

2007.03.22. 07:11

Szigorúbb büntetés az illegális favágóknak

Tavaly ezer hektárnyi területen vágtak engedély nélkül tüzelni valót ezentúl szigorúan büntetik

Tóth M.

Szigorúbb szabályokkal, s nagyobb pénzbüntetéssel szeretné visszaszorítani az agrártárca az igencsak elharapódzott illegális fakitermelést. Az Országgyűlés a hét elején szavazott az erdőgazdálkodási szabályokat is érintő egyes agrár tárgyú törvényekhez beérkező módosító indítványokról, s a jövő héten hozza meg a végleges döntést.

A jövőben köbméterenként harmincezer forintos bírsággal lehetne sújtani az illegális fakitermelőket. Emellett szigorítanák a fakitermelés és -szállítás feltételeit is. Fát kivágni csak hatósági engedéllyel lehet, s a módosítás értelmében ennek egy példányát a munkát végzőknek maguknál kell tartaniuk. Ha ezt nem tudják felmutatni az erdészeti hatóság emberének, akkor bírságot kell fizetniük, amelynek összege ötezer és kétszázezer forint között lehet. Ugyanekkora összeg megfizetésére kötelezhetik a szállítót is, ha nincs nála a szükséges hatósági engedély.

A tavalyi évben óriási mértéket öltött az illegális fakitermelés Magyarországon. Becsült adatok szerint 2006-ban megközelítőleg ezer hektárnyi területen vágtak ki engedély nélkül mintegy háromszázezer köbméternyi fát. Ezzel a fatolvajok összességében hárommilliárd forint kárt okoztak – mondta el érdeklődésünkre Zétényi Zoltán, az Állami Erdészeti Szolgálat sajtófőnöke.

Nem csupán a fa illegális kitermelése miatt keletkezik anyagi kár. Sok esetben nem lehet behajtani az újraerdősítés költségeit sem, s ez további egymilliárd forinttal növeli a veszteséget. Egyre gyakoribb, hogy a tulajdonosok legálisan átiratják egy hajléktalan ember nevére az erdőt, majd azután vágják ki a fákat. Így pedig attól a személytől, aki papíron az erdő tulajdonosa, nem lehet behajtani sem az újraerdősítés költségeit, sem a bírságot.

A legfőbb ügyész állásfoglalását kérte az erdészeti szolgálat, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly év végén az illegális fakitermelésről. A kérdésekre kapott válasz szintén visszatartó erő lehet. Eszerint ugyanis a törvénytelen fakivágás kimerítheti a környezetkárosítás bűncselekményét. A Büntető törvénykönyv szerint mindezért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés is járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában