Ország-világ

2007.06.01. 16:43

A fagy miatt nem lesz szükség a munkaerőre

BAMA

Egyre több európai országban okoz komoly problémát, hogy megfelelő számú munkaerőt toborozzanak a nyári gyümölcs-, illetve zöldségszüretelési munkákra. Németországban idén várhatóan több ezer hektár spárgaföldet nem tudnak leszüretelni, miután a legnagyobb számban dolgozó lengyelek közül egyre többen döntenek úgy, hogy nem mennek át dolgozni a három hónapig tartó betakarítási idényre.

Magyarországon a legtöbb mezőgazdasági idénymunkást a gyümölcstermelő vállalkozások alkalmazzák, amelyek összesen – beleértve a hazai munkavállalókat is – több tízezer embert foglalkoztatnak évente – közölte Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A vendégmunkások Romániából és Ukrajnából érkeznek, és elsősorban a kézimunka-igényes betakarításban vesznek részt. Az idén ugyanakkor a tavaszi fagykárok miatt előfordulhat, hogy nem lesz szükség alkalmi munkavállalókra.

A külföldi nyári szezonmunkákra a magyar idénymunkások toborzását már február-márciusban elkezdik. Találni azonban most is ajánlatokat: Izlandra hat hónapos mezőgazdasági munkára jelenleg is keresnek Magyarországról munkaerőt.

Németországból pedig növénytermesztői gyakorlattal rendelkező női munkaerőt keresnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában