Ország-világ

2007.06.11. 16:45

A francia és a belga jobboldal tarolt

M. L.

A franciáknál szokatlanul alacsony, hatvan százalékos részvétel mellett Nicolas Sarkozy elnök pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) nyerte a parlamenti választások első fordulóját vasárnap.  A konzervatív erő a szavazatok 39,54 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a szocialista párt második helyen végzett a szavazatok 24,73 százalékával.

A harmadik helyezett a centrista Demokrata Mozgalom, 7,61 százalékkal, melynek vezéralakja, Francois Bayrou a másfél hónappal ezelőtti elnökválasztás első fordulójában még a voksok csaknem 26 százalékát szerezte meg.

A szélsőjobboldal és a kommunisták egyaránt 4,29 százalékot tudhatnak magukénak. Becslések szerint a kormányzó jobboldali többség a szavazatok 45,6-46,4 százalékával az eddigi 359 helyett 383-501 képviselői helyre számíthat az 577 fős nemzetgyűlésben a június 17-i második fordulót követően, míg a baloldal képviselőinek száma várhatóan 60 és 170 között lesz.

Szintén a jobboldal győzelmét hozták a hét végén a belga választások, amelynek hatására lemondott II. Albert belga királynál Guy Verhofstadt, nyolc éve az országot irányító miniszterelnök. A leköszönt kormányfő beismerte felelősségét pártja vereségében, s a jövőben nem pályázik újra a miniszterelnöki posztra.

A választásokon győztes flamand kereszténydemokrata pártnak a jövőben 30 tagja lesz a 150 fős képviselőházban, míg Verhofstadt liberális pártjának 18, a szélsőjobboldali Flamand Érdeknek 16-17, a kormánypárti szocialistáknak 14. A nagyobb vallon pártok közül a szocialisták 21, a liberálisok 23 mandátumot szereztek. Szakértők szerint a kormányalakítást elhúzódó tárgyalások előzik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában