Ország-világ

2007.06.03. 10:48

A londoni férfit nemcsak Cannes-ban ismerték el

Téni Gábor producer szerint Magyarországon negatív kampány folyt Tarr filmje ellen

BAMA

Sajátos helyzet alakult ki a 60. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába beválasztott Tarr-mozi körül. A Magyar Filmunió igazgatója, Vezér Éva figyelmeztet: „a világ vezető napilapjaiban, a The New York Times-ban, a The Guardianben és másutt megjelent kritikák is bizonyítják, hogy a film bemutatója szakmai siker volt Cannes-ban”. Ezzel szemben itthon az elmúlt héten már-már „temették” A londoni férfit.

Az egyik hazai internetes magazinban például megpendítették, hogy „félház” volt a vetítésen, a Magyar Távirati Iroda pedig így fogalmazott napi híradásában: „megosztotta a közönséget a világpremieren Tarr Béla A londoni férfi című filmje (…), a nézők egy része kivonult a teremből a film első felében, a többiek viszont lelkesen ünnepelték az alkotókat.” Egy másik lapvélemény a premier előtti sajtóvetítésről szólva kifejtette, hogy: „a 2 óra 12 perces fekete-fehér alkotás bemutatója alatt megközelítőleg kétszázan hagyták el a termet…”

A fentieket figyelembe véve lapunk megkérdezte a producert, Téni Gábort, ő mit is tapasztalt a helyszínen. „Nem titkolom, van bennünk szomorúság a hazai reakciók láttán” – jegyezte meg. „A gálavetítés a véleményem szerint nagyon jól sikerült, és úgy gondolom, otthon negatív kampány folyik a film ellen. Külföldön tisztelettel és tárgyilagosan írtak a filmről, Magyarországon talán az is gondot okozott, hogy sok szakújságíró támogatás, segítség hiányában nem tudott eljutni a fesztiválra, így kénytelen volt azokra a sommás ítéletekre „támaszkodni”, amelyeket javarészt az interneten tettek közzé” – summázza a producer. Téni Kézdi-Kovács Zsoltra, az Euromages helyi képviselőjére hivatkozik igaza alátámasztására. Mint lapunknak elmondta, Kézdi azt mondta neki, hogy „teljesen normális volt a helyzet a vetítéseken”.

A kényes témát lezárva már a jövőről is szó esett. A film a producer reményei szerint komoly sikert érhet el, hiszen a cannes-i hírverésnek hála a napokban a Maigret felügyelő alakját megálmodó francia író, George Simenon műve alapján készült mozi vetítési jogait megvásárolták a japánok, a portugálok is. Nem sokat vár már magára az izraeli és a Benelux-államokbeli premier sem.

S mivel a film francia-német-magyar koprodukcióban készült, így az előbbi két országban is otthonra talált Tarr alkotása. Sőt, a cannes-i bemutató előtt nem sokkal még egy fontos filmes piac is „benevezett” A londoni férfire, mégpedig az angol! A Magyar Filmunió zárszóképpen arra jutott, hogy: „pontatlan és felületes információk jelentek meg Magyarországon a film fogadtatásáról, ami igaztalan a film alkotóival szemben.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában