Ország-világ

2007.06.05. 13:57

A nép szava dönthet

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló kérdések egyaránt népszavazásra bocsáthatók. A Fidesz az aláírásgyűjtő ívek gyors hitelesítését követeli.

Vég Márton

Ugyan nem egyhangú, de többségi döntéssel az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak (OVB) azt a három határozatát, amelyek értelmében nem lehetett volna népszavazást tartani a Fidesz-KDNP által kezdeményezett és a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a képzési hozzájárulás (felsőoktatási tandíj) megszűnéséről szóló kérdésekben. „Mind a három kérdés népszavazásra bocsátható. Az OVB határozataiban foglalt érvek közül egyet sem fogadtunk el” – hangsúlyozta Bihari Mihály. Az Ab elnöke hozzátette: azon túl, hogy az OVB-t új eljárásra utasították, egyben előírták a testület számára, hogy hitelesítsék az aláírásgyűjtő íveket. Bihari szerint ugyanis az Ab határozatai mindenkire kötelezők, tehát az OVB-t nemcsak a döntés rendelkező része, hanem annak indoklása is köti. Szerettük volna megtudni Szigeti Péter véleményét is, de az OVB elnöke egész nap elérhetetlennek bizonyult. Mint ismert az OVB áprilisban azzal indokolta elutasító döntését, hogy a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdéseknek korlátozó hatása van a jövőbeni költségvetésre, ezért az alkotmány által tiltott népszavazási tárgykörbe tartoznak.

Az Ab határozata szerint azonban a tandíj az egyetemek és a főiskolák bevételét képezi, tehát semmi köze sincs a központi költségvetéshez. A vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatban pedig Paczolay Péter, az Ab helyettes elnöke kifejtette: jövőbeni kérdés akkor lenne megtagadható, ha a büdzsé kiadási oldalát érintené. Azonban mindkét esetben bevételekről van szó.

A Fidesz természetesen örült az Ab számukra kedvező döntésének. „Felszólítjuk az Országos Választási Bizottságot, hogy az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően és a lehető legrövidebb időn belül hitelesítse a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit” – mondta Pokorni Zoltán. Az ellenzéki párt alelnöke ugyanakkor hozzátette: kicsi az esélye annak, hogy még az idén lebonyolíthatják a hatkérdéses népszavazást, szerinte inkább jövő év első harmadában lehet megtartani a referendumot.

„Tudomásul vesszük az Alkotmánybíróság döntését” – mondta lapunknak Nyakó István, az MSZP szóvivője. Az SZDSZ sem bizonyult bőbeszédűbbnek a szocialistáknál, hiszen a liberálisok mindössze annyit közöltek, hogy mint mindig, úgy ezúttal is tiszteletben tartják a taláros testület határozatát. Hiller István oktatási miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy a tandíj kérdésében a tárca szakmai álláspontja változatlan.

Hat kérdésben dönthet a nép

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egyészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?” „Egyetért-e Ön, hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?” „Egyetért- Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”

2008-ra is átcsúszhat a népszavazás

- Az OVB-nek 30 napon belül hitelesítenie kell az aláírásgyűjtő íveket - Ez ellen az érintettek 15 napon belül kifogással élhetnek, amit az Ab sürgősséggel tárgyal - A döntéstől számítva négy hónapon belül kell összegyűjteni legalább 200 ezer aláírást kérdésenként - Az OVB hitelesíti az aláírásokat, az Országgyűlés határozattal dönt a népszavazás kiírásáról - A köztársasági elnök legalább 72 nappal a voksolás előtt kitűzi a népszavazás időpontját

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az egyészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?”

„Egyetért-e Ön, hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?”

„Egyetért- Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?” 2008-ra is átcsúszhat a népszavazás - Az OVB-nek 30 napon belül hitelesítenie kell az aláírásgyűjtő íveket

- Ez ellen az érintettek 15 napon belül kifogással élhetnek, amit az Ab sürgősséggel tárgyal

- A döntéstől számítva négy hónapon belül kell összegyűjteni legalább 200 ezer aláírást kérdésenként

- Az OVB hitelesíti az aláírásokat, az Országgyűlés határozattal dönt a népszavazás kiírásáról

- A köztársasági elnök legalább 72 nappal a voksolás előtt kitűzi a népszavazás időpontját -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában