Ország-világ

2007.06.06. 16:00

A népszavazás győztesei

Ha minden igaz, akkor – vélhetően a jövő tavasszal – hat kérdésben rendeznek majd népszavazást hazánkban. Ha kíváncsiak rá, akkor már azt is elárulhatom, ki lesz a győztese ennek a referendumnak. Nos, mindenki.

Stanga István

Nem kell hozzá valami nagy jóstehetség, hogy azt állítsam: most, hogy az Alkotmánybíróság (Ab)arra utasította az Országos Választási Bizottságot (OVB),  hitelesítse a majdani népszavazás aláírásgyűjtő íveit, egy jövő tavaszig tartó, kimerítő vitának nézünk elébe. Már a kezdet is ezt mutatja, hiszen még alig ismertette a döntést az Ab elnöke, máris jött az első reakció, mégpedig Halmai Gábortól, az OVB elnökhelyettesétől, aki annak a véleményének adott hangot, hogy az Alkotmánybíróság nem utasíthatja az OVB-t. A Fidesz pedig nyomban felszólította az OVB-t, ne keressen kíbúvókat, teljesítse az Ab határozatában foglaltakat.

Mivel valamennyi párt úgy nyiltkozott, tiszteletben tartja a döntést, vélhetően jövő tavasszal hat ügyben (a korábbi három kérdéshez most tehát csatlakozott a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló is)nyiváníthatnak véleményt az állampolgárok. Az első csatát tehát az ellenzék nyerte, s nem csupán az Ab – számukra kedvező – álláspontja okán, hanem azért is, mert egy időre tematizálta is a közbeszédet.

A további forgatókönyv nagyjából ismert. Az ellenzék lázas sietséggel aláírásgyűjtésbe kezd (időről időre halljuk majd a győzelmi jelentéseket, hogy már csak ennyi meg ennyi hiányzik), miközben a koalíció igyekszik bagatellizálni az egész népszavazás jelentőségét, emellett pedig érveket megfogalmazni az ellenzék által támadott intézkedései kapcsán. S amíg a pártok ilyen jól elszórakoztatják magukat, mi vég nélkül hallgathatjuk a sok sületlenséget.

Azzal meg mindeniki tökéletesen tisztában van, hogy a referendum nem old meg semmit, mert – bármi is legyen annak eredménye – mindenki győztesnek kiáltja majd ki magát. Ráadásul ez még valószínűleg igaz is lesz. Aligha kérdéses ugyanis, hogy a Fidesz álláspontja nyer a különféle fizetnivalók tekintetében. (Legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy valaki – legyen bármilyen öntudatos, avagy párt-fan – arra voksol, hogy mélyebben kelljen a zsebébe nyúlnia.) Más kérdés, hogy ebből a győzelemből mi következik majd és főleg, hogy mikor.

Abban a tekintetben viszont, hogy ez felfogható-e egyfajta bizalmi szavazásnak, nyilván a koalíció helyzete a kedvezőbb. Hiába állítja majd a Fidesz, hogy az emberek véleményt nyilvánítottak, a kormány megbukott, tehát mennie kell, és hogy jöjjenek az előrehozott választások... A másik oldal egészen nyugodtan fütyülhet az egészre, hiszen amíg megvan a parlamenti többsége, addig az ellenzék legfeljebb csak a 2010-es esztendőben bizakodhat.

S persze, miután mindenki elmondta a magáét, a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba. Újabb kormányzati intézkedések, újabb anyázások, újabb gyűjtőívek, újabb népszavazások. Ahogy ezt idehaza már megszoktuk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában