Ország-világ

2007.06.25. 17:57

Akár 320 forint is lehet a benzin?

Boda Veronika

Hegedűs Miklós szerint a megnövekedett kereslet és a változatlan kínálat miatt akár 320 forintra is emelkedhet a benzin ára nyár közepére. A GKI Energiakutató Zrt. ügyvezetője azzal magyarázza az áremelkedést, hogy ebben az időszakban többet utazunk és a szállítási és fuvarozási igények is jelentősen növekednek, ezért több benzin fogy. Ezzel szemben a kőolaj kitermelő országok nem kívánják növelni kőolaj kibocsátásukat. Ezek együttes hatására elképzelhető, hogy a benzin ára eléri a 310-320 forintot is literenként.

Éves szinten azonban így sem lesz több a hajtóanyag átlagos ára mint a tavalyi, a nyári csúcs után ismét csökkenni fognak az árak - tette hozzá a szakértő. Az ügyvezető azt is elárulta, hogy az előrejelzés egyáltalán nem pontos, a világgazdasági folyamatok függvényében még változhatnak az árak, de emelkedés biztosan lesz, még a 2006-os maximumhoz képest is, amely 307 forint volt literenként.

A dráguló üzemanyagból valószínűleg így sem fog kevesebb fogyni, mivel hajtóanyagra akkor is szükség van, ha drága. A legszegényebbek eddig is csak ritkán ültek autóba, a magasabb jövedelműeknek pedig meg sem kottyan a drágább benzin, így kockázat nélkül emelhetőek az árak – véli Hegedűs Miklós.

A gázolaj árában - amely még meg sem közelíti a tavalyi 290 forintos maximumot - egyelőre nem várható olyan drasztikus változás mint a benzinében, de elképzelhető, hogy őszre ez is emelkedni fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában