Ország-világ

2007.06.18. 06:05

Csökkenhet az áram ára

Csökkenhet az áram fogyasztói ára az energiapiac liberalizációja után – vélik a Kopint-Tárki múlt héten nyilvánosságra hozott elemzésének készítői. A fogyasztói árak kisebb-nagyobb mértékű csökkenése csak akkor következhet be, ha valóban liberalizálódik a szektor, s a termelők is versenyezve érik el profitjukat.

Z. H.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Jelenleg bármely fogyasztó visszaléphet a szabadpiacról a közüzemire
[/caption]A villamosenergia-piac liberalizálásáról szóló tanulmány kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Gém Erzsébet, a Kopint-Tárki vezető kutatója közölte: szerintük csak a rendszerhasználati díj esetében szabad hatósági árat alkalmazni. A hosszú távú áramvásárlási szerződések nemcsak korlátozzák a kínálatot, de – a teljes piacnyitásig – torzítják a piaci árat is.

Addig ugyanis a versenypiaci árak nem emelkednek a közüzemi árak fölé, hiszen a jelenlegi szabályok között bármely fogyasztó visszaléphet a szabadpiacról a közüzemire. Napjainkban viszont alkudoznak az erőművek tulajdonosai, hogy a hosszú távú megállapodások idő előtti felmondását ellentételezze legalább 300 milliárd forinttal az állam – az összeget is, a módot is helyteleníti az energiaszektorról szóló tanulmány elkészítője, a Kopint-Tárki. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2002-höz képest – nagyobbrészt a nemzetközi tendenciáknak megfelelően – 70 százaléknyit emelkedett az áram fogyasztói ára, a 2004-től bemutatott termelői árak és átvételi, elosztási árak is 30-30 százalékkal lettek magasabbak.

Ugyancsak 2004-hez képest 38 százalékos fogyasztói árindex-változást lehetett elkönyvelni. A villamos áram áfája háromszor változott, a 12 százalékos szintet a 25 és a 20 százalékos követte. A legutóbbi időkig lassan nőtt a közüzemi szektorból a versenyszektorba átlépő nagyfogyasztók száma, de a versenypiacról való visszaáramlás újabban felgyorsult, mivel a két piac közötti árkülönbség jóformán eltűnt. Az import sem jelent nyilvánvaló lehetőségeket nem csupán a fizikai korlátok, hanem a kereslet-kínálat szabadságát mérséklő aukciós gyakorlat miatt sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában