Ország-világ

2007.06.02. 15:00

Dohányfüst és szigor

Úgy tűnik, Horváth Ágnes kissé elhamarkodottan jelentette be, hogy a kormány betiltja majd a nyilvános helyeken való dohányzást. Ám ennek ellenére senkinek sem lehetnek illúziói: a szigorítások elkerülhetetlenek.

Stanga István

Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca vezetője szerint a kormány tervei között szerepel, hogy a nyilvános, zárt helyeken betiltja majd a dohányzást. Nos, nagyon úgy tűnik, ez a bejelentés (amely a dohányzásmentes világnaphoz kapcsolódott) sokkal inkább kampánycélokat szolgált, semmint a kormányzat tényleges elképzeléseiről szólt. Ugyanis szinte azonnal elhangzott a cáfolat: ez ügyben nem született még semmilyen konkrét döntés.

Nyilvánvaló, hogy a különféle átalakítások (egészségügy, oktatás, stb.) közepette a koalíció nem feltétlenül akar egy újabb frontot nyitni. Ráadásul egy olyat, ahol emberek sokaságával kell harcolnia. Persze, azért a cigarettázóknak nem lehet sok illúziójuk: teljesen világos, hogy a dohányzás terén nálunk is – akárcsak másutt a világon – jelentős szigorítások lépnek majd életbe. 

Érvekban és ellenérvekben természetesen nincs hiány. A tiltást támogatók a dohányzással összefüggő súlyos egészségügyi következményekre, illetve az ezzel kapcsolatos, valóban horribilis kiadásokra utalnak, míg az azt ellenzők például arra, hogy a tervezett intézkedések akár jelentős számú elbocsátáshoz is vezethetnek.

És valóban..., egészen döbbenetes számok hangzanak el a dohányzáshoz kapcsolódó halálesetek számáról. Hogy példákat is említsek: Kínában évente 1 millió, Oroszorszgban közel 300 ezer ember halálát okozza az aktív dohányzás, míg idehaza (ahol egyébként minden harmadik felnőtt füstöl) 28 ezren halnak meg évről-évre az ezzel összefüggő betegségekben. Ugyanakkor az is valós, hogy ott, ahol mondjuk betiltották a vendéglátóhelyeken való dohányzást (New York állam, Írország, Olaszország, Skócia, Belgium), mintegy 30 százalékkal esett vissza a forgalom – a cigarettafogyasztás meg nem –, ennek nyomán pedig nem kevés ott dogozó került az utcára. 

Sokan valamilyen kompromisszumban reménykednek. Szerintük egészen bizonyosan léteznek olyan megoldások, amelyek révén egy zárt helyet is alkalmassá lehet tenni mind a dohányzók, mind a nem dohányzók számára. Lehet, hogy így van, bár az a véleményen, ha lett volna valamilyen harmadik út, azt egészen biztosan megtalálták volna az említett országokban.

Hogy a kérdés kapcsán Magyarországon is komoly viták várhatók, nem kétséges. De azért nem kell kétségbe esni, hiszen ott van előttünk az Európai Unió példája. Anyázásból ott sem volt hiány a szigorítások bevezetésekor. S mit mutatnak a legfrissebb felmérések? Azt, hogy az EU lakosainak 88 százaléka egyetért az életbe léptetett tilalmakkal. Szerintem már ez is eredmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában