Ország-világ

2007.06.29. 06:00

Dvd-t másoltam a barátomnak, szabad ezt?

Olvasónk sokat dvd-zik, nem egy lemezt másolatban kapott valakitől. Szöget ütött a fejében a dolog. Hiszen oly sokszor olvassa a lemezek elején feltüntetett figyelmeztetést.

BAMA

A dvd-lemez sokszorosítása valóban illegális. Ugyanúgy, mint a zenelemezé – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az üzletekben kapható műsoros dvd-ken van is egy kód, amely akadályozza a másolást. Ha ezt valaki feltöri, azzal szerzői jogot sért. Hiszen ez a kód pontosan azt védi. A jogtalan birtoklást hivatott megakadályozni. Azt a szituációt, hogy valakinek úgy kerüljön a tulajdonába egy film, hogy azért nem is fizetett. (A zenekazettáknál és a VHS-filmeknél szintén gondoskodtak a gyártók arról, hogy ne lehessen őket lemásolni.)

A lemez ára a szerzői jog árát is tartalmazza. Akár tudomásul vesszük, akár nem, megsértése bűncselekmény. Autót sem lopunk el az utcáról azzal a felkiáltással, hogy megtehetjük, hiszen a járgány nekünk a márkakereskedésben drága volna. (Így csak az autótolvaj bűnözők gondolkodnak.)

Az internetről való filmletöltésre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a zeneletöltésre. Utóbbinál vannak fizetős oldalak, amelyeken elektronikus pénzátutalás ellenében kaphatjuk meg a kívánt muzsikát. Léteznek ingyenes oldalak, amelyeket a művész, a gyártó vagy a forgalmazó hozott létre, kedvcsináló gyanánt. És vannak olyan módszerek, amelyek alkalmazása tilos: a fájlcserélő programoké.

Olvasónk másik kérdése volt, hogy szabad-e neki olyan programot használnia a számítógépén, amelyet eredetileg másvalaki vásárolt meg. A hölgy a komputert a programmal együtt vette az előző tulajdonostól. A válasz: ha megvásárolta a gépet programostul, mindkettőt gond nélkül használhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában