Ország-világ

2007.06.12. 06:00

Éhbérért dolgozó gyermekek

Világszerte több mint kétszázmillió gyermek dolgozik. A megélhetésért munkára kényszerült fiatalkorúak többsége anyagi és szellemi nyomorban él. Ma van a Gyermekmunka Elleni Világnap.

Tóth Marcella

Nincs olyan ember, aki ne emlékezne Regős Bendegúz, Magyarország legismertebb gyermekmunkásának viszontagságaira. A fiú az Indul a bakterház című filmben legeltetet tehenet naphosszat, miután az édesanyja eladta egy lókupecnek. De aki azt hiszi, hogy a gyermekmunka csak jópár évvel ezelőtt, s akkor is főként a mozivásznon létezett, az nagyon téved. Igaz, nemzetközi viszonylatban Magyarországon nem annyira rossz a helyzet gyermekmunka terén, de azért nálunk sem tűnt el teljesen a jelenség.

A magyar Országgyűlés már 1839-ben betiltotta a gyermekmunkát. Ennek ellenére az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) még mindig százszámra találkozik a fiatalkorúak jogellenes foglalkoztatásával. Tavaly nyáron hatvankét munkáltatót ellenőrzött a hatóság. Közülük ötvenegynél állapították meg az ellenőrök, hogy tizennyolc év alattiakat foglalkoztattak jogsértő módon. Ez 122 tizennyolc év alattit érintett, akik közül 113-at szabálytalanul alkalmaztak, s tizenheten még nem voltak tizenöt évesek sem. Az OMMF adatai szerint 2002. és 2006. között összesen 289 esetben szenvedtek munkabalesetet tizenhét év alattiak.

Magyarországon a mezőgazdaságban gyakori probléma, hogy fiatalokat alkalmaznak szabálytalanul nyári munkára. A gazdálkodók azért foglalkoztatnak előszeretettel fiatalokat, mert a mezőgazdaságban sokszor kell szakképzettséget nem igénylő feladatokat ellátni rövid határidő alatt – mondták el érdeklődésünkre az OMMF-nél.

Elsősorban a mezőgazdasági gyermekmunka visszaszorítására hívja fel a figyelmet a mai Gyermekmunka Elleni Világnapon a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) is. A világban dolgoztatott kiskorúaknak ugyanis a hetven százaléka – akik közül 132 millió 5-14 év közötti fiú és lány – ebben az ágazatban tevékenykedik. Ezek a gyerekek nagyrészt olyan ételek és italok előállításában dolgoznak, amelyeket a fejlett országok lakói fogyasztanak el.

Gyermekek verítéke a pekingi olimpia dísztárgyain

Tizenkét éves gyermek is dolgozott az egyik kínai üzemben, amelyben a pekingi olimpia ajándéktárgyait készítik – derül ki a brit Playfair Alliance jelentéséből. A gyárban több mint húsz gyermeket alkalmaztak, akikkel olyan munkát végeztetnek, mint a felnőttekkel. A gyárban a felnőtteket is durván kizsákmányolják, mivel csupán 52 forintnak megfelelő órabért kapnak, s tizenöt órát dolgoznak a hét minden napján. Az olimpia szervezőbizottsága kijelentette: felbontja a szerződéseket az érintett cégekkel, amelyek viszont tagadják a vádakat.

A munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai, s rossz a helyzet Afrika Szaharától délre eső részén, ahol minden hatodik kiskorú végez gyermekmunkát. Nemcsak az ázsiai üzemekben, a nyugat-afrikai kőbányákban vagy a dél-amerikai bányákban dolgoznak teljes munkaidőben gyermekek, hanem a fejlett országokban is. Európában csaknem tizenötmillió kiskorút dolgoztatnak, főként a Földközi-tenger térségének országaiban. Az Egyesült Államokban pedig a becslések szerint 300-800 ezer gyermek dolgozik a farmokon, többségük bevándorló családokból kerül ki.

Világszerte még mindig több mint kétszáz millió gyermek dolgozik az ILO statisztikái szerint. Némileg szépíti a lesújtó képen, hogy 2000. és 2004. között a gyermekmunkások tényleges száma tizenegy százalékkal, 246 millióról 218 millióra esett vissza világszerte. Az ILO a munkaerőpiacon tizenkét éves kor alatt megjelenő kiskorúakat tartja számon gyermekmunkásként. Ugyanezt a minősítést kapják azok a tizennyolc éven aluliak, akik heti tizennégy óránál többet dolgoznak. A megélhetésért munkára kényszerült gyermekek legtöbbje éhbérért dolgozik, anyagi és szellemi nyomorban él, megaláztatásoknak, elemi szociális és orvosi ellátás hiányában súlyos betegségeknek van kitéve. Több millió leánygyermek végez rosszul fizetett cselédmunkát. Őket a szexuális erőszak és a gyermekkereskedelem veszélye is fenyegeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában