Ország-világ

2007.06.23. 18:12

Elkerülte az unió a válságot?

Zsarolásoknak engedve született egyezség Brüsszelben, harmincórás alkudozás után

BAMA

Harmincórás alkudozás után, szombaton hajnali fél ötre született meg az egyezség Brüsszelben, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján az új alapszerződés tervezetéről. Ez a korábban, több népszavazáson is elutasított alkotmányos szerződést helyettesítheti majd. A dokumentum még idén megszülethet, hogy 2009-ben, a következő európai parlamenti választás előtt életbe lépjen, így elkerülheti az unió a bővítések miatti szervezeti válságot.

A tervezetben továbbra is szerepel a belső piac iránti elkötelezettség, viszont az már nem, hogy ezen a piacon a versenynek szabadnak kell lennie. A francia „cselt” egy magyar diplomata vette észre. A szabadpiac helyett az unió szociális piacgazdaság lenne, ahol a fő szempont a foglalkoztatás.

A kompromisszum létrejöttét sokáig a lengyel ellenkezés gátolta: Varsó szerint az új tervezet Németországot túl nagy szavazati súllyal ruházta volna fel az unióban. Az év második felében, portugál irányítással kidolgozandó dokumentum nyomán létrejön az unió külügyminiszteri posztja is.

Gyurcsány Ferenc a csúcs után leszögezte: magyar szempontból a megállapodás sikernek tekinthető, mert fontos, hogy az Európai Unió elismeri a kisebbségi, s ezen belül a nemzeti kisebbségi jogokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában