Ország-világ

2007.06.23. 06:06

Engedély kell a klímához

Sokan hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy építési engedélyt kell kérni, ha valaki a légkondicionálója kültéri egységét a homlokzatra szeretné felszereltetni. Társasház esetében ráadásul a lakók négyötödének beleegyezése is szükséges.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Nem célszerű az időhiányra hivatkozva megspórolni az építési engedély beszerzését
[/caption]A legtöbb ember nem gondol arra, hogy bizonyos esetekben építési engedély is szükséges a légkondicionálók beszereléséhez. Az is hajlamos átsiklani efölött, aki tisztában van a szabályokkal. Az építési engedélyezési eljárás ugyanis hatvan napot is igénybe vehet. Az emberek többsége pedig akkor kíván sebtében klímaberendezést felszereltetni, amikor hirtelen beköszönt a kánikula.

A Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének a témában kiadott állásfoglalásában hívja fel a tulajdonosok és szolgáltatók figyelmét arra, hogy a hatósági ellenőrzések és a szankcionálások szigorodásával jobb, ha mindenki betartja a szabályokat. A építési engedélyt akkor kell beszerezni, ha a klíma kültéri egységét a homlokzatra szerelik – hangsúlyozta érdeklődésünkre Zoltán Attila, a szövetség főtitkára. Homlokzatnak az épület minden földfeletti, látható része számít, legyen az akár utcai, akár belső udvari. Nem jelent kivételt ez alól a lakáshoz tartozó erkély sem – szögezte le.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerint a homlokzaton csak akkor lehet klimatizáló berendezést elhelyezni, ha a tervezett megoldás és a működés hatása nem veszélyezteti az épület állékonyságát. Fontos továbbá, hogy az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi) érdeket, továbbá táj- és természetvédelmi érdeket se sértsen a légkondicionáló. A klímeberendezés kivezetését úgy kell megoldani, hogy az a környezetet bűz-, mérgező, zaj- vagy más káros hatással ne szennyezze, ne okozzon ártalmas mértékű páralecsapódást.

Az építési engedély beszerzéséhez a tulajdoni lap és a térképkivonat szükséges, ezeket a földhivataltól lehet beszerezni. Ha társasházi lakásról van szó, s a kültéri egységet az osztatlan közös tulajdoni részen akarja valaki elhelyezni, akkor ahhoz a lakók négyötödének beleegyező nyilatkozata is szükséges, amit csatolni kell az engedélyezési papírokhoz.

Nem célszerű az időhiányra hivatkozva megspórolni az építési engedély beszerzését, mert komoly következményei lehetnek: akár 280 ezer forintra is rúghat a bírság. Ráadásul elég egy rosszindulatú szomszéd, akit zavar a légkondi okozta zaj vagy a látvány, s felhívja a hatóság figyelmét az engedély nélküli klímára.

Aki most tervezi, hogy légkondicionálót vásárol, jobban teszi, ha megkérdezi a helyi önkormányzat építésügyi hatóságát, hogy szükséges-e engedély az adott típus felszereléséhez. Érdemes szakemberrel felméretni, hogy egy adott lakás hűtéséhez milyen és mekkora teljesítményű klíma szükséges. A készüléket csak a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolvánnyal, ismertebb nevén zöld kártyával, rendelkező szerelő építheti be. A kártyát a HKVSZ adja ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában