Ország-világ

2007.06.21. 16:19

Esély kismamáknak és idősebbeknek

Azok is jogosultak rá, akik gyes mellett szeretnének munkát vállalni

Tóth M.

Július elsejétől már nemcsak a fiataloké a Start kártya. Start Plusz kártyát igényelhetnek azok, akik a gyes, a gyed, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnése után vissza akarnak térni a munkaerőpiacra. Azok is jogosultak rá, akik gyes mellett szeretnének munkát vállalni.

A kártyások után a munkáltatóknak az első évben 15, a másodikban pedig 25 százalékos járulékot kell leróniuk. Emellett mindkét évben mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése alól.

A Start Extra kártyát az ötven év felettiek vagy életkorra tekintet nélkül a legfeljebb alapfokú végzettségűek válthatják ki, ha tartósan álláskeresőnek minősülnek. Az tekinthető tartós álláskeresőnek, aki a kártya igénylése előtti tizenhat hónapból legalább egy évig szerepelt a munkaügyi központ nyilvántartásában.

Az első évben a foglalkoztatónak nem kell semmilyen járulékot fizetnie az Extra kártyás dolgozó után. A második évben pedig összesen 15 százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli. Mindkét évben megspórolható az eho.

A kdvezményeket legfeljebb a minimálbér kétszereséig, idén havi 131 ezer forintig lehet igénybe venni. Az Extra programnál havonta 14 ezer, a Plusz programban pedig 18 ezer fő foglalkoztatására számít előzetesen a munkaügyi tárca.

Fontos tudnivaló, hogy a járulékkedvezmény mindegyik program esetében csak akkor jár, ha a dolgozó a munkába lépést megelőző napon rendelkezik Start kártyával vagy azt helyettesítő igazolással. Az új kártyákat az adóhatóságnál kell igényelni. Az ehhez szükséges módosított, 07T34START jelű adatlap várhatóan július elsejétől lesz elérhető az interneten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában