Ország-világ

2007.06.24. 16:55

Fejet hajtott a gazdasági tárca a számvevőszéki kritika előtt

BAMA

Helyesen mutat rá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a tavaly befejeződő autópálya-beruházásokról szóló jelentésében arra, hogy a kisajátítási eljárás hosszadalmas, időigénye pedig nehezen becsülhető meg, ami miatt több esetben módosítani kellett a beruházási határidőket – ismerte el sajtóközleményében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

A számvevők azt is felrótták, hogy az autópálya-építésekhez szükséges állami földterületek piaci értéken kerültek a Nemzeti Autópálya Zrt.-hez, holott már 1995 óta törvényileg lehetőség lenne az ilyen esetekben a térítésmentes földterület-átadásra. A tárca álláspontja szerint a jelzett probléma orvoslására módosult korábban az autópálya-törvény. Eszerint az országos közutak építése érdekében az állam által megszerzett termőföld már nem kerül a Nemzeti Földalapba, így olcsóbbá válhat a hasznosítás.

Az ÁSZ szerint jelenleg nem tudni, miért kerülnek annyiba az autópálya-építések Magyarországon, mint amennyiről a végleges számlák szólnak. A GKM közleményében kiemelte: „a szabályok egyszerűsítésével és a verseny szélesítésével lehetővé válik az autópálya-építés költségeinek racionális csökkentése, az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakaszára kiírt tenderen például a mérnökárhoz képest 40 százalékos megtakarítást lehetett elérni”. Erre reagálva az ÁSZ az egyik illetékese annyit reagált, hogy a 2006-os tapasztalatok alapján nem lehet eldönteni, hogy tényleges olcsóságot vagy műszaki visszalépést jelent-e a spórolás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában