Ország-világ

2007.06.07. 16:47

Feltételekkel támogatják a munkavállalók a vagyontörvényt

Tóth M.

A munkáltatói oldal támogatta az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén a vagyontörvény javaslatát, a szakszervezeti oldal viszont csak bizonyos feltételek teljesítése esetén hajlandó erre. Az előterjesztés szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntene a jövőben az állami vagyonnal kapcsolatos stratégiai kérdésekről, jogkörébe tartozna az állami vagyon eladása, illetve a hitelfelvétel. A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – amelybe beolvad a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI), a Nemzeti Földalap (NFA) és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) – vezetné a nyilvántartást az állami vagyonról, előkészítené és végrehajtaná a tanács döntéseit.

A munkavállalói oldal főként a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzésre vonatkozó szabályozást hiányolta a törvénytervezetből. Emellett kérték, hogy a KVI, a NFA és az ÁPV összevonásában érintett szakszervezeteket vonják be a napi szintű egyeztetésbe. A munkaadók kérték a kormányt, hogy vegye figyelembe a munkavállalók kedvezményes tulajdonszerzésre vonatkozó kérését. A kormányzati oldal nevében Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy elvileg teljesíthetőnek tartja az igényeket.

A szociális partnerek hiányolták a tartósan állami tulajdonban maradó társaságok listájáról egyebek között a nemzeti parkokat, a regionális vízműveket és a Kopint-Datorg kutatóintézetet. A munkáltatói oldal ellenben nem igazán értette, miért kell száz százalékos állami tulajdonban maradniuk az erdészeteknek.

Chikán Attila, egyetemi tanár érdeklődésünkre leszögezte: abban az esetben célszerű állami tulajdonban tartani a társágokat, ha nagyon indokolható társadalmi célokat szolgálnak, vagy ha látszik, hogy az adott cégért nem lehet reális árat kapni, vagy ha azt más nem tudja hatékonyan működtetni. Nem biztos ugyanis, hogy az állam minden esetben jobb gazda, mint a befektetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában