Ország-világ

2007.06.29. 17:56

Fiú legyen vagy lány?

Húszezerrel több gyermek születhetne, ha nyolc törvény módosítása után a szülőknek lehetőségük lenne második gyermekük nemének megválasztására. Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A beavatkozásnak köszönhetően 90 százalékosan biztosak lehetünk a születendő gyermek nevében
[/caption]Lehetővé tenné a gyermekes családoknak az MSZP képviselőcsoportja, hogy megválaszthassák második vagy harmadik születendő gyermekük nemét. Az ötletgazda Török Zsolt, a szocialista párt gyermek és ifjúsági szakcsoportjának vezetője pénteken bejelentette: a határozati javaslatot már benyújtották az Országgyűlésnek, azaz ősszel már tárgyalhatja a parlament a bioetikai kérdést. A szabad nemválasztáshoz nyolc törvényt kellene módosítani.

Kilencven százalékos hatékonysággal meghatározható a születendő gyermek neme, ha a spermiumokat méretük és gyorsaságuk alapján orvosi műszerrel kettéválasztják. Ha csak Y kromoszómát tartalmazó hímivarsejteket juttatnak a méhbe, fiú születik, ha pedig olyanokat, amelyek X kromoszómát is, a születendő baba kislány lesz. Ez azonban csak elméleti lehetőség, nálunk ugyanis öt év szabadságvesztésre ítélik azokat, akik befolyásolják a születendő gyermek nemét.

A szabad nemválasztás a kormányzat sms-kampányának részeként két évvel ezelőtt is napirendre került, bár akkor nem törvényalkotói szándékkal. Czeizel Endre genetikus akkor elmondta: ha már a második gyermek esetében eldönthetnék a szülők, hogy fiút vagy lányt szeretnének, az javítaná az alacsony gyermekvállalási hajlandóságot és megoldaná a népesedési gondokat. A professzor szerint az eljárás engedélyezése nem veszélyeztetné a nemek arányának egyensúlyát sem, hiszen Ausztráliában, ahol a nemválasztás megengedett, a párok 98 százaléka ellentétes nemű gyermeket szeretne, mint a korábbi. Azokban az országokban, ahol alkalmazzák az eljárást – Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban, Kanadában – évente 20 százalékkal nőtt a születések száma.

Kevésbé liberális az az elképzelés, amely két azonos nemű gyermek után tenné lehetővé a harmadik csemete nemének megválasztását. Czeizel Endre ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok családnak fontos lenne, ám a születésszám alakulásán nem nagyon változtatna.

Török Zsolt lapunknak elmondta: a közelmúltban megrendezett fórumokon számos genetikus, meddőségi centrum vezetője jelezte: sok házaspár nem mer gyermeket vállalni, „attól félnek, átörökítik vérzékenységüket, vagy más genetikai betegségüket, amely nemhez kötődik”. „Ha mégis vállalnak gyermeket, és a magzat neme szerint biztosan hemofíliás lenne, nem marad más, mint az abortusz”. Ezért legalább azt szeretnék elérni, hogy azok a házaspárok, akiknél genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegségre derül fény, eldönthessék, hogy fiút vagy lányt szeretnének. Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa lapunk megkeresésére abszurdnak minősítette az elképzelést, és közölte: nem kíván foglalkozni a kérdéssel.

Inci-finci vázlat a Gyurcsány-modell

Inci-finci vázlatnak nevezte Mikola István Gyurcsány Ferenc előterjesztését a több-biztosítós rendszerről. A fideszes politikus szerint egy ilyen nagy átalakítást nem lehet 5 oldalban összefoglalni, főleg úgy, hogy közben nem folynak szakmai egyeztetések a változtatásokról. Mikola István úgy tudja, a magánbiztosítók kétharmados törvénnyel kívánják majd rögzíttetni pozíciójukat a pénztárakon belül. A szakpolitikus kijelentette: kormányváltás esetén azonnal vissza fogják állítani az egybiztosítós rendszert és visszaállamosítják az egészségügyi biztosítás pénzalapját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában