Ország-világ

2007.06.12. 08:50

Gyilkosozás, pszichoirtás

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel – írhatnánk ki a Parlamentre. Már legalábbis azok számára (ha ugyan vannak ilyenek), akik még bíznak abban, hogy politikusaink kulturáltan is tudnak egymással diskurálni.

Stanga István

Bár az ember egyre kevésbé bízik abban, hogy az ellentétes irányzatokhoz tartozó magyar politikusok egyszer az életben képesek lesznek normális hangon beszélgetni egymással, azért egy kicsit mindig reménykedik (mert, ahogy mondani szokás, a remény hal meg utóljára). A mostani parlamenti ülés kapcsán pláne voltak effajta illúzióim, hiszen a kormány egyéves munkájának értékelése kínált alkalmat arra, hogy ne a fröcsögésé, a sértéseké legyen a főszerep. De mégis ezeké lett.

Az alaphangot már a miniszterelnöki beszéd megadta (ezt a termet elhagyó Fidesz tagjai „természetesen” nem hallották). A kormányfő egyebek mellett a hatalom átvételére tett ellenzéki kísérlet bukásáról beszélt, amelyet a gyűlölet, a morális felsőbbrendűség érzete motivált, s külön kiemelte, hogy az ellenzéknek csak a szája nagy. Az ellenzéki pártszövetséget képviselő Navracsics–Semjén párosból az előbbi a kormánykoalíció jövőképét kérte számon, mondván, a „Gyerünk, Feri!” szlogen jövőképnek igencsak soványka. Semjén meg arra célozgatott, hogy miközben a kormány klientúrája milliárdokra tett szert, addig a nép elszegényedett.

Az utóbbi okfejtésen szemmel láthatóan kiakadó kormányfő a Bibliából idézett a kereszténydemokrata politikusnak (A férfiú haragja nem cselekszi Isten igazságát), majd kérdéseket intézett az ellenzékhez (miért nem volt eleddig semmilyen javaslatuk, mire olyan büszkék, hiszen csak nyafogni tudnak, stb.). Szerinte az ellenzék gyáva a programíráshoz, csak arra képes, hogy árpádsávos zászlókat lengető tömeget hívjon a Kossuth térre.

Talán mondani sem kell, hogy az interpellációk aztán hasonló stílusban zajlottak. Emlegettek itt „pszichoirtó akciót” és szekták által irányított egészségügyi kormányzati vezetőket (a fideszes Mikola István a pszichiátriai betegek kapcsán), ingatlanspekulációt (a szintúgy fideszes Varga József az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyében), és ki tudja, még mi mindent. Az már csak hab a tortán, hogy Kovács Kálmán államtitkár szerint valaki a teremben legyilkosozta őket, és hogy a Fidesz-KDNP visszautasította az antiszemitizmus és antidemokratizmus vádját (ezzel állítólag a kormányfő illette őket).

Nos, nagyjából ez a tónus jellemzi a magyar Országgyűlést (de inkább az egész politikai elitet) 2007 nyarán. Még szerencse, hogy június végétől nincs ülés, így a képviselők kipihenhetik magukat. Hogy még jobb formában legyenek az őszi anyázásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában