Ország-világ

2007.06.28. 05:31

Gyógyítás helyett már a megelőzés a cél

Ahogy Európában, úgy hazánkban is a vezető halálokok között vannak a szív-és érrendszeri betegségek. Az egészségügyi miniszter szerint eddig a gyógyításra koncentráltak, ám a jövőben a megelőzés lesz a cél.

Dreissiger Ágnes

Évente sok millió európai hal meg szív és érrendszeri betegségben, s hazánkban is ez a vezető halálok. A betegséget hosszú tünetmentes lappangási időszak előzi meg, s később már gyógyítani sem lehet. A betegség főként a káros életmód következménye, amit némi változtatással negyedére lehetne csökkenteni. Ezt tűzte ki célul az Egészséges Szív Európai Chartája, amelyet múlt héten a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében írt alá 18 szakmai szervezet és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke szerint a Charta egyedülálló kezdeményezés. Széles társadalmi, nemzeti és nemzetközi összefogásra buzdít. A szaktárca vezetője az aláírás után elmondta: az egészségpolitikában eddig a kialakult betegségek ellátására koncentráltak, a jövőben viszont a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Horváth Ágnes hangsúlyozta, hogy a munkát már gyerekkorban el kell kezdeni, hiszen „el kell érnünk, hogy minden, ebben az évezredben születendő gyermek 65 éves koráig megelőzhető szív és érrendszeri betegségektől mentesen élhessen.” Az egészségügyi miniszter szerint ehhez jelentős pályázati forrásokat készítenek elő.

A Charta kihirdetése után a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyelete alatt álló Szívriadó program jelenlévő szakemberei elvégezték a megjelentek szív- és érrendszeri kockázatának felmérését. A szűrésre először Horváth Ágnes vállalkozott.

Az aláírók - összhangban az európai tervekkel - három célt határoztak meg. A gyermekek óvodai, általános és középiskolai tantervébe be kell iktatni az egészséges életmód tanítását. Második célként a passzív és aktív dohányzás elleni harcot jelölték meg. A Charta aláírói harmadik célként a felnőttek minimális napi gyümölcs és zöldség fogyasztását 400 grammban határozták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában