Ország-világ

2007.06.19. 17:34

Gyurcsány segítségét kéri Sarkozy és Merkel is

Franciaország magyar támogatást kér a csütörtöktől kezdődő EU-csúcson az alkotmányos szerződésről szóló tárgyalásokon – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon beszélt egymással.

Gy. M.

Angela Merkel német kancellár országa féléves uniós elnöksége végére menetrendet kíván kidolgozni az új szerződés elfogadására. 18 tagállam, köztük Magyarország már ratifikálta a 2004-ben aláírt alkotmányt, amelynek fő célja az, hogy a 15-ről 27-re bővült unió működését szabályozza. Franciaország és Hollandia azonban népszavazáson utasította el a tervezetet, míg a cseh és a lengyel kormány erőteljesen ellenzi. A fő kifogások között szerepel, hogy a szerződést alkotmánynak nevezik, de hosszát is bírálják (az aláírt változat majdnem 300 oldalas). Így a csúcson várhatóan komoly vita bontakozik ki azzal kapcsolatban is, mit húzzanak ki belőle.

Gyurcsány Ferenc múlt heti Angela Merkelnél tett látogatásán támogatásáról biztosította a kancellárt, aki a lehető legtöbbet szeretne megtartani az (újra)készülő dokumentummal – szemben Sarkozyval, aki egyszerűsített szerződéssel szabályozná az uniót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában