Ország-világ

2007.06.18. 18:56

Határtalan jószomszédság

A Visegrádi Négyek találkozóján elfogadták a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc javaslatát, amely szerint az osztrák kérés elutasítva, 2008 januárjától legyen Szlovákia és Magyarország feltételek nélkül a Schengeni övezet teljes jogú tagja.

Takács Zoltán

Európában nincs kétféle határ, ezért udvariasan, de határozottan visszautasítják a Visegrádi Négyek azt az osztrák kérést, amely szerint 2008 január elseje után még négy hónapig a jelenlegihez hasonló ellenőrzés legyen az Ausztriával közös határszakaszon. Ezt Gyurcsány Ferenc mondta hétfőn a pozsonyi várban tartott csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

Amúgy a visegrádi országok vezetőinek randevúja után a lengyel miniszterelnököt vették kereszttűz alá az újságírók, nem véletlenül. Jaroslaw Kaczinsky szerint ugyanis az európai alkotmány elfogadásának egyik alapfeltétele lenne a lengyel szavazatok számának újragondolása. A lengyel törekvésről megoszlottak a vélemények, Gyurcsány Ferenc magyar részről azt hangoztatta, hogy elfogadható ugyan a lengyelek akarata, de elvi kifogása van az intézményi rendszer 2004-ben már elfogadott alapkérdéseinek újbóli megnyitásával szemben. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a szlovák féllel egyetértésben ezért nem támogatják a lengyel javaslatot.

Jose Sokrates, az unió soros elnöki tisztét Németországtól öröklő Portugália miniszterelnöke azt mondta, hogy a 2004-es alapokmány képezi a további tárgyalások alapját, s bízik a lengyelek kompromisszum-készségében.

A házigazda, Robert Fico röviden értékelte a Visegrádi Négyek szlovák elnökség alatt elért eredményeit, hiszen mostantól 2008 júniusáig Csehország veszi át ezt a tisztet. Fico elmondta, hogy kilenc pontban határozták meg a feladatokat. Szó esett többek között az amerikai vízumkényszer feloldásáról, a klímaváltozás elleni küzdelemről, összefüggésben az országok energiapolitikájáról, az euró bevezetéséről és Ukrajna mielőbbi csatlakozásáról is.

Mirek Topolanek, cseh miniszterelnök szerint a schengeni folyamat segítése mellett a vízumkényszer megszüntetése lesz a Visegrádi Négyek legnagyobb feladata a következő esztendőkben. Jose Sokrates arról is beszélt, hogy az Unió következő elnökeként Portugália mindent megtesz azért, hogy Európa pozíciói erősödjenek a világban. Ezért nagyon fontosnak tartja, az Oroszországgal, Kínával, Brazilíával és a Transzatlani államokkal tervezett csúcstalálkozókat.

Délután Robert Fico és Gyurcsány Ferenc kétoldalú megbeszélésének záróakkordjaként aláírással látták el a határátkelő közös üzemeltetéséről szóló dokumentumot, valamint elfogadták a "Közös múlt - közös jövő a közös projektek fényében" című együttműködési megállapodást. Ennek részleteiről a szlovák elnök elmondta: a jószomszédi kapcsolatokról szóló alapszerződés meghatározza a közeljövő közös, gazdasági célkitűzéseit. Így többek között a két, Ipolyon átvezető híd és a Kassa és Miskolc között átvezető gyorsforgalmi út megépítéséről is kidolgoztak egy javaslatot. Robert Fico hozzátette: az utolsó hivatalos tárgyalás 2001-ben volt a két ország között, s ezt nem tartja helyesnek, ezért a jövőben a közös tervek gyakoribb összehangolását tartja célszerűnek.

Gyurcsány Ferenc szerint a két ország közötti feszült viszony a múlt sérelmeire vezethető vissza, de a jövőbe kell tekinteni. Ezért tartja fontosnak a megegyezést többek között a két ország nemzeti fejlesztési terveinek összehangolásáról. Elmondta azt is, hogy felkértek egy történész vegyesbizottságot arra, hogy a múlt nehéznek tartott kérdéseiről 2008 elejéig adjanak ki magyarul és szlovákul is egy közös történelemkönyvet. A szlovák nemzeti párt nacionalista kijelentéseit felvető újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök elmondta, hogy zavarja mindenfajta nemzeti önzés, kivagyiság, kioktató felsőbbrendűség - mondja ezt bárki, bármelyik országban. Gyurcsány szerint sokan szeretnék, ha a két ország gyakran odamondogatna egymásnak, de ehelyett a jövő kérdéseire koncentrál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában