Ország-világ

2007.06.08. 16:05

Homályos amerikai ígéret és elhalasztott döntés Koszovóról

Hőlégballonnal próbáltak a németországi Heiligendammban tartott G8 csúcstalálkozó helyszíne fölé kerülni tegnap Greenpeace-aktivisták, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkentésére hívják fel a figyelmet. Az akciót rendőrségi helikopterek meggátolták.

M.L.

A környezetvédők szerint a legfejlettebb ipari államok és Oroszország „gyenge és lényegtelen” alkut kötöttek a klímaváltozásért leginkább felelős gáz kibocsátásának csökkentéséről. A nyolcas csoport hat európai tagja bár vállalta, hogy 2050-ig felére mérsékli az emissziót, de az Egyesült Államok és Oroszország nem fogadta el a célértéket, csak a jelentős csökkentésre tettek homályos ígéretet.

A konferencia zárónapja a tervek szerint alakult, leszámítva George Bush gyomorpanaszait, ami miatt az amerikai elnök nem vett részt a délelőtti tárgyalásokon. A G8 gyakorlatilag megerősítette két éve tett vállalását. Eszerint 2010-ig 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak szánt fejlesztési pénzeket, és 60 milliárdos segélyt is jóváhagytak a fekete kontinenst sújtó járványok leküzdésére. Felszólítják Észak-Koreát, hogy fejezze be rakétakísérleteit és nukleáris tevékenységét. Készek támogatni újabb, Irán elleni szankciókat, ha Teherán nem állítja le az urándúsítást, s határozatlan időre elhalasztják a szavazást az ENSZ-ben a Koszovóról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában